Το 1924, μια παράδοξη ιστορία έκανε τον γύρο του αγγλικού Τύπου, της οποίας ήρωες ήταν το χέρι μιας αιγυπτιακής μούμιας και ένας Ιρλανδός ευπατρίδης, ο Κόμης Louis Hamon, διάσημος περιηγητής, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε πολλές γωνιές του κόσμου.
Η απαρχή της συγκλονιστικής αυτής ιστορίας βρισκόταν σ’ ένα ταξίδι του Κόμη Louis Hamon στην Αίγυπτο γύρω στο 1890. Στο ταξίδι του αυτό, ο Ιρλανδός ευγενής, ο οποίος ήταν και ιατρός, έτυχε να θεραπεύσει κάποιον ιθαγενή από ελώδη πυρετό.
Ο ιθαγενής εκείνος, που συμπτωματικά καταγόταν από μια αρχαία και επιφανή οικογένεια της Αιγύπτου, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον Κόμη, του χάρισε το χέρι μιας μούμιας, κομμένο από το μετακάρπιο και το οποίο υπολογιζόταν ότι είχε ηλικία μεγαλύτερη των τριών χιλιάδων ετών!
Ο ευγνώμων ιθαγενής, τότε, εκμυστηρεύθηκε στον σωτήρα του ότι το χέρι τούτο ήταν το πιο πολύτιμο απόκτημά του, διότι ανήκε σε μια αυθεντική Πριγκίπισσα της Αιγύπτου, την έβδομη κόρη του προκατόχου του Τουταγχαμών.
Η Πριγκίπισσα εκείνη είχε καταδικαστεί σε θάνατο, διότι είχε παρακούσει τις διαταγές του πατέρα της, του Φαραώ Ακενατόν. Έτσι, για μεγαλύτερη ακόμη τιμωρία της, ο Ακενατόν διέταξε να της κόψουν προηγουμένως το χέρι της. Το σώμα της τάφηκε στην περίφημη Κοιλάδα των Βασιλέων, ενώ το χέρι της όφειλε, σύμφωνα με την πατρική διαταγή, να ταξιδεύει δια μέσου των αιώνων σε όλον τον κόσμο και να περιέρχεται εκάστοτε στην κατοχή διαφόρων ασεβών. Έτσι, περιήλθε συν τω χρόνω και στην κατοχή του ιθαγενούς και έπειτα, στην κατοχή του Κόμη Louis Hamon.
Όλον τον καιρό που μεσολάβησε, το μικρό χέρι της Αιγύπτιας Πριγκίπισσας, σπάνιας λεπτότητας και χάρης, που με την πάροδο των χιλιετηρίδων είχε πλέον απολιθωθεί, αναπαυόταν ήρεμα πάνω στο βελούδινο μαξιλαράκι της ξύλινης θήκης του.
Μια μέρα, όμως, την άνοιξη του 1921, το χέρι της Πριγκίπισσας έδωσε, κατά κάποιον τρόπο, σημεία ζωής! Εν πρώτοις, άλλαξε θέση πάνω στο προσκέφαλο της θήκης του. Στη συνέχεια, ο Κόμης παρατήρησε ότι τα δάχτυλα του λεπτοκαμωμένου χεριού, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν απολιθωμένα και συνεπώς άκαμπτα, άρχισαν να λυγίζουν, σαν να ήταν δάχτυλα ζωντανού ανθρώπου! Μετά, το δέρμα του χεριού έγινε πιο λείο και απέκτησε ένα πιο ανοιχτό χρώμα, ενώ κάποια άλλη μέρα, φάνηκαν ίχνη αίματος στο σημείο, όπου είχε κοπεί από το υπόλοιπο σώμα της Αιγύπτιας γαλαζοαίματης.
Περίτρομος, λοιπόν, ο Κόμης, κάλεσε τον συμβολαιογράφο και τον ιατρό του. Ο συμβολαιογράφος διαπίστωσε όλα τα ανωτέρω φαινόμενα, ενώ ο ιατρός κατασκεύασε ένα διάλυμα, μέσα στο οποίο βύθισε το χέρι της μούμιας, ώστε να του ξαναδώσει την ακαμψία, την οποία όφειλε να έχει ένα χέρι τριών χιλιάδων ετών.
Πράγματι, το χέρι επανήλθε στην προηγούμενη κατάσταση. Αλλά, ο Κόμης Hamon, αφού σκέφτηκε με μεγαλύτερη ωριμότητα, παρακινημένος φυσικά κι από ζωηρό φόβο, αποφάσισε να το ξεφορτωθεί. Κι ένα βράδυ, μαζί με τη γυναίκα του, την Κόμισσα Lena Hamon, αποφάσισαν να το ρίξουν μέσα στη φωτιά του τζακιού.
Μα, τότε συνέβη κάτι που τους άφησε κυριολεκτικά άφωνους και αποσβολωμένους. Το χέρι της πανάρχαιας μούμιας δεν είχε πέσει ακόμα στη φωτιά, όταν η κεντρική πόρτα της οικίας, που οδηγούσε απευθείας στη σάλα, άνοιξε απότομα από μια μυστηριώδη ώθηση, ενώ συγχρόνως έσπασαν μεμιάς όλα τα τζάμια του πολυτελούς δωματίου με έναν εκκωφαντικό πάταγο.
Με το άνοιγμα της πόρτας, φάνηκε ο κατάφυτος κήπος λουσμένος σ’ ένα θαυμάσιο σεληνόφως. Τη στιγμή εκείνη, ο Κόμης και η Κόμισσα είδαν ένα απόκοσμο θέαμα. Μπροστά στα διεσταλμένα από τον ανείπωτο φόβο μάτια τους, εμφανίστηκε το φάντασμα της μεγαλοπρεπούς, θρυλικής Αιγύπτιας Πριγκίπισσας, φορώντας βαρύτιμα ενδύματα και λαμπρά κοσμήματα. Το φάντασμα σταδιακά αποκτούσε ολοένα και περισσότερη σάρκα και βαδίζοντας υπερήφανα, εισήλθε στο δωμάτιο.
Ο Κόμης, παρά το αρχικό του σοκ, πρόλαβε να δει πως της έλειπε το ένα χέρι. Τότε, βεβαιώθηκε πως ήταν η Αιγύπτια Πριγκίπισσα, η οποία ερχόταν για να ζητήσει το χέρι της.
Αυτό πράγματι κι έκανε. Προχώρησε προς τη φωτιά και με το γερό χέρι της, πήρε από τις φλόγες το κομμένο, το οποίο, όλως περιέργως, είχε παραμείνει άθικτο. Κατόπιν, ύψωσε και τα δυο της χέρια, σαν να προσευχόταν. Έπειτα, το φάντασμα αναχώρησε, αφού προηγουμένως έριξε βλοσυρά και εκδικητικά βλέμματα πάνω στον Κόμη και στη γυναίκα του.
Το φάντασμα της Αιγύπτιας Πριγκίπισσας, που αναζητούσε το χέρι της για τρεις χιλιάδες χρόνια, ήταν το βασικό θέμα συζητήσεων στα αγγλικά σαλόνια, αλλά και το πρώτο θέμα στις αγγλικές εφημερίδες.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 26/02/1924…