Ο περίφημος Οίκος του Βίττελσμπαχ είναι μια βασιλική οικογένεια από τη Βαυαρία, που επιτέλεσε σημαίνοντα και καθοριστικό ρόλο, από τον 11ο κιόλας αιώνα, στην πολιτική ζωή ολόκληρης της Ευρώπης, γαλουχώντας και ανατρέφοντας κόμητες, μαρκησίους, δούκες, βασιλείς και αυτοκράτορες.
Ήταν ζάπλουτοι και πανίσχυροι. Μα, είχαν και εκείνοι το τρωτό τους σημείο και δεν ήταν άλλο από το φάντασμα της Μαύρης Κυρίας, που όταν έκανε την απόκοσμη εμφάνιση του, ανάγγελλε τον θάνατο ενός μέλους της οικογένειας. Ήταν ουσιαστικά ο άγγελος πένθους για τον Βασιλικό Οίκο της Βαυαρίας.Μόλις δεκαπέντε μέρες πριν από τον θάνατο της Βασίλισσας της Βαυαρίας Θηρεσίας κι ενώ έξω μαινόταν μια τρομερή καταιγίδα που βρυχιόταν και αντάριαζε με εκκωφαντικές βροντές και εκτυφλωτικές αστραπές, η Θηρεσία μαζί με τον σύζυγό της, Βασιλιά Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας και δύο στενούς συγγενείς τους, ήταν καθισμένοι σε μια περίλαμπρη αίθουσα του ανακτόρου, συζητώντας νωχελικά.Αίφνης, στο κατώφλι της αίθουσας παρουσιάστηκε εντελώς
απρόσμενα μια γυναικεία μορφή, με κατάμαυρο φόρεμα και καλυμμένο το πρόσωπό της με κατάμαυρο πέπλο. Κινούνταν αθόρυβα. Δεν έμοιαζε να περπατά, αλλά φαινόταν περισσότερο σαν να γλιστράει πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου. Αυτή η ευθυτενής και αγέρωχη φιγούρα σύρθηκε, σαν να τελούσε χαμηλή πτήση και στήθηκε ακριβώς πίσω από τη Βασίλισσα Θηρεσία.Οι παριστάμενοι έμειναν ασάλευτοι και βουβοί. Ο Βασιλιάς την παρατηρούσε κατάπληκτος. Τότε, ο ένας από τους δύο συγγενείς πετάχτηκε ολόρθος και βγήκε στον προθάλαμο, όπου επέπληξε τον Αξιωματικό της Φρουράς, που επέτρεψε να εισέλθει στην αίθουσα του θρόνου πρόσωπο, το οποίο δεν είχε αναγγελθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο.Ο Αξιωματικός, με προτεταμένους τους βολβούς των ματιών του από την έκπληξη, ψέλλισε, λέγοντας απολογητικά πως κανείς δεν είχε περάσει από το σημείο εκτός από τους ίδιους τους ευγενείς.Το φάντασμα της Μαύρης Κυρίας στράφηκε και κοίταξε καταπρόσωπο τη Θηρεσία πίσω από το δυσοίωνο πέπλο της, πριν σβήσει η παρουσία της σαν αδύναμη στήλη καπνού.Η Βασίλισσα ωχρίασε και ψιθύρισε ξεψυχισμένα:
“Το φάντασμα ήρθε για μένα… Το ξέρω… Φοβάμαι πως είναι άγγελος θανάτου…”Πράγματι, δύο εβδομάδες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1854, η Θηρεσία πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.Μια άλλη νύχτα, δέκα χρόνια αργότερα, ένας Αξιωματικός, ο οποίος φρουρούσε τα διαμερίσματα της τότε Βασίλισσας Μαρίας της Πρωσίας, είδε μια αριστοκρατική γυναίκα με ολόμαυρο φόρεμα να βγαίνει από εκεί και αμέσως σκέφτηκε πως θα ήταν κάποια ευγενής που είχε ολοκληρώσει την επίσκεψή της σε κάποια άλλη Κυρία της Αυλής. Του φάνηκε πως η γυναίκα με τα μαύρα είχε χάσει τον δρόμο της εξόδου από το ανάκτορο. Έτσι, την πλησίασε, τη χαιρέτησε με σεβασμό και της υπέδειξε τον δρόμο.Μα, η Μαύρη Κυρία ούτε έστρεψε το βλέμμα της να τον κοιτάξει, αλλά συνέχισε την πορεία της, λες και δεν τον είχε καν αντιληφθεί. Ο Αξιωματικός παραξενεύτηκε και αποφάσισε να την ακολουθήσει.Τότε, η εβένινη μορφή κατέβηκε ταχέως μια σκάλα, στο βάθος της οποίας στεκόταν ένας φρουρός. Ο Αξιωματικός ευθύς φώναξε στον σκοπό ζητώντας του να ακινητοποιήσει τη γυναίκα, μα ο στρατιώτης του αποκρίθηκε έκπληκτος πως δεν είχε περάσει κανείς.Ξημερώνοντας η επόμενη μέρα, στις 10 Μαρτίου του 1864, ο Βασιλιάς Μαξιμιλιανός ο Β’ βρέθηκε νεκρός, σκορπώντας θλίψη και έναν σκιώδη τρόμο στους οικείους του.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 01/07/1915…