Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Την Δευτέρα παραλίγο να πέσει αστεροειδής στον πλανήτη και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς!

Τη Δευτέρα, την ώρα που περιμένατε το χιόνι, κοιμόσασταν ή κάνατε κάτι άλλο, η Γη παραλίγο να συγκρουστεί με ένα μικρό αστεροειδή. Ο Αστεροειδής 2017 AG13, όπως έχει ονομαστεί, έχει περίπου το μέγεθος μιας πολυώροφης πολυκατοικίας και πέρασε ξυστά δίπλα από τη Γη, χωρίς να την ακουμπήσει. Όλως περιέργως, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι έρχεται κατά πάνω μας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ταξιδεύοντας με μία ταχύτητα που έφτανε περίπου τα 57.600 χιλιόμετρα την ώρα, ο αστεροειδής απείχε από τη Γη 160.000 χιλιόμετρα. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μία απόσταση δύο φορές πιο κοντινή από αυτή της Γης και της σελήνης.  

Ο AG13 έγινε αντιληπτός το περασμένο Σαββατοκύριακο από , που διοργάνωσε την τελευταία στιγμή ένα live broadcast για να παρατηρήσουν το ιπτάμενο αντικείμενο. Επομένως, υπήρχε μόνο μία διορία δύο ημερών για να μας ενημερώσουν. Σκεφτείτε ότι στην ταινία Αρμαγεδών οι επιστήμονες της NASA είχαν προειδηποιήσει 18 ημέρες πριν. 

Αν και αυτή η διαστημική πέτρα δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να καταστρέψει τον πλανήτη ή για να απαιτήσει τις υπηρεσίες του Bruce Willis, κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην περιοχή που θα χτυπούσε. Το 2013, , θρυμματίζοντας παράθυρα και προκαλώντας χιλιάδες μικροτραυματισμούς.

Γιατί, λοιπόν, ο AG13 δεν έγινε αντιληπτός; Γιατί ο αστεροειδής είχε το μισό μέγεθος από αυτούς που εντοπίζει συνήθως το τηλεσκόπιο της  (NEOCam), το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αναζητά στον ουρανό καταστροφικές απειλές από αστεροειδείς. Το πρόγραμμα NEOCam λειτουργεί με σχετικά περιορισμένη χρηματοδότηση, αφού η ΝASA προτιμά .

Αν η διαρκής απειλή των αστεροειδών σε απασχολεί, μπορείς να τσεκάρεις  την επίσημη στρατηγική του Λευκού Οίκου για τον εντοπισμό και την απώθησή τους. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο «στην ιδανική περίπτωση, το NEO θα μπορέσει να απωθηθεί ή να διαλυθεί πριν φτάσει στη Γη» αλλά «μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες οι καταστροφές του ΝΕΟ δεν θα μπορούν να αποφευχθούν διότι δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος μεταξύ του εντοπισμού και της πρόληψης».  

Δυστυχώς, η χρηματοδότηση είναι τόσο μικρή που αστεροειδείς όπως ο AG13 θα εξακολουθούν να μη γίνονται αντιληπτοί από τη NASA. Αυτό, θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε πόλεις. Ό,τι αφορά σε αστεροειδείς μεγέθους Αρμαγεδώνα, εντάξει,  θα τους δούμε να έρχονται, αλλά το ερώτημα είναι πόσο καλά θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε.

Tags
Back to top button