Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

NASA: Το ρόβερ Curiosity αποκάλυψε ένα λεπτό ορυκτό «λουλούδι»

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα ορυκτά που φύτρωσαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις ήταν πιθανόν ενσωματωμένα μέσα σε ένα βράχο που διαβρώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Το ρόβερ Curiosity της NASA αποκάλυψε έναν συναρπαστικό σχηματισμό «λουλουδιών» στην επιφάνεια του Άρη που μοιάζει με κοράλλι του ωκεανού.

Η μικροσκοπική άποψη της άμμου του Άρη λήφθηκε με το Mars Hand Lens Imager (MAHLI), ένα εργαλείο για την απεικόνιση ορυκτών, υφών και δομών σε βράχους και έδαφος σε κλίμακες μικρότερες από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας.

Η ομάδα Curiosity επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ένα «διαγενετικό κρυσταλλικό σύμπλεγμα», το οποίο οι ειδικοί από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA (JPL) προτείνουν ότι μπορεί να σχηματίστηκε από ορυκτά που κατακρημνίζονται από το νερό.

Ενώ ο σχηματισμός φαίνεται μεγάλος σε μέγεθος, είναι στην πραγματικότητα μικρότερος από μια δεκάρα και αποτελείται από τρισδιάστατα συμπλέγματα κρυστάλλων κατασκευασμένα από συνδυασμό ορυκτών.

Οι επιστήμονες της NASA λένε ότι μπορεί να τους πει περισσότερα για τη δομή του εδάφους του Άρη, και για το πώς μπορεί να φαινόταν κάποτε ο πλανήτης, συμπεριλαμβανομένης της ροής του νερού που έχει χαθεί από καιρό.

Η Abigail Fraeman, επιστήμονας του προγράμματος Curiosity, έγραψε στο Twitter για να εξηγήσει τον ασυνήθιστο σχηματισμό, περιγράφοντάς τον ως «εφηβικές, μικροσκοπικές λεπτές δομές που σχηματίζονται από ορυκτό που κατακρημνίζεται από το νερό».

Μελέτες προηγούμενων εκδόσεων έχουν αποκαλύψει ότι τα ορυκτά, που φύτρωσαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ήταν πιθανόν ενσωματωμένα μέσα σε ένα βράχο που διαβρώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα ορυκτά είναι ανθεκτικά στη διάβρωση, επομένως παραμένουν στη σκονισμένη επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, εξήγησαν οι επιστήμονες της NASA. Το χαρακτηριστικό είναι επίσης γνωστό ως σκυρόδεμα, με εκδόσεις που παρατηρήθηκαν επίσης από το ρόβερ Opportunity, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον και είχε ονομαστεί «μύρτιλλα», καθώς ήταν μικρά και στρογγυλά.

Tags
Back to top button