Έχουν περάσει χρόνια από τότε που η ιδέα να τοποθετηθούν και στα αυτοκίνητα «μαύρα κουτιά» έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι. Ωστόσο, μια πρόταση που ήρθε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ταράζει και πάλι τα νερά, επαναφέροντας το θέμα στην επικαιρότητα.
Η αλήθεια είναι πως είμαστε ακόμη μακριά από το να ενσωματωθούν τα «μαύρα κουτιά» στα αυτοκίνητα, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Και αυτό διότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέβαλε πρόταση για νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική την παρουσία μιας συσκευής καταχώρισης δεδομένων σε όλα τα νέα οχήματα στο μέλλον. Και μάλιστα όχι σε προαιρετικό αλλά σε υποχρεωτικό επίπεδο.
Βέβαια ο σχετικό νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι τυχόν διαφορετικές «αναγνώσεις» του να τύχουν γενικότερης έγκρισης. Και όταν μιλάμε για «διαφορετικές αναγνώσεις» σαφώς αναφερόμαστε στα όποια εμπόδια ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν από όσους θέσουν θέμα προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας για τις μεταφορές, θα ήταν πολύ καλό να έχουμε μια οριστική διατύπωση της πρότασης στις αρχές του επόμενου έτους.
Συγκεκριμένα, αυτό το σύστημα θα καθιστούσε δυνατή την καταγραφή δεδομένων «πριν, κατά τη διάρκεια και μετά» από ένα ατύχημα. Αυτό θα περιλαμβάνει την ταχύτητα του οχήματος αλλά και την συμπεριφορά των ηλεκτρονικών βοηθημάτων οδήγησης και ασφάλειας του αυτοκινήτου (πχ αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, σύστημα διατήρησης λωρίδας, κτλ). Στην ίδια πρόταση αναφέρεται πως για να υπάρξει ένα «μαύρο κουτί» στα αυτοκίνητα θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταστεί «αδύνατη» ή «πολύ δύσκολη» η απενεργοποίηση των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Παράλληλα, για όσα από αυτά θα μπορούν να απενεργοποιηθούν, θα πρέπει το αυτοκίνητο να είναι σταματημένο και η διαδικασία απενεργοποίησής τους να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να καθίσταται έως και αποτρεπτική.
Σύμφωνα με το drive.gr, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διευκρινίζει ότι τα δεδομένα που θα καταγράφονται στα «μαύρα κουτιά» θα προορίζονται αποκλειστικά για ανάλυση με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Ωστόσο, οι επικριτές της πρότασης αναφέρουν με νόημα, πως από το σημείο της ανάλυσης μέχρι εκείνο που οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να κάνουν ακριβότερες τις χρεώσεις τους, η απόσταση είναι ελάχιστη: Ένα μόλις βήμα, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.