Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Auto - Moto

Τάκης Θεοχαράκης: Τα πετρελαιοκίνητα δεν πέθαναν – Ζουν και βασιλεύουν

Πολλά ακούγονται τελευταία –από κάποιους πληρωμένους κονδυλοφόρους- ότι έφτασε το τέλος των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Και λογικό είναι κάποιοι ιδιοκτήτες Ι.Χ  με κινητήρες diesel  που ακόμη χρωστάνε τις δόσεις τους, να ανησυχούν.

Ανησυχούν όμως χωρίς κανένα λόγο. Αυτοί που γράφουν για το τέλος των κινητήρων με πετρέλαιο μάλλον η πηγαίνουν  σε κακά φροντιστήρια η κάνουν παρέα με αυτούς που στο στόλο τους έχουν μόνο αυτοκίνητα με βενζίνη.

Μα πώς είναι δυνατόν να «πέθαναν» οι πετρελαιοκινητήρες και την ίδια στιγμή οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Γιαπωνέζοι να κάνουν επενδύσεις σε πετρελαιοκινητήρες με ακόμη χαμηλότερους ρύπους. Λέτε να είναι τόσο χαζοί οι κολοσσοί και να έχουν δίκιο οι «ξερόλες» ;

Τέλος σε αυτή την παραφιλολογία έδωσε πριν από μερικές ημέρες – στην παρουσίαση του ηλεκτροκίνητου Nissan Leaf- o Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan στην Ελλάδα, κ. Τάκης Θεοχαράκης.

Κατά τη διάρκεια της  ομιλίας  του για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και για το μέλλον της αυτοκίνησης αναφέρθηκε και στους κινητήρες πετρελαίου. Είπε σχετικά:

 «Η σταδιακή μείωση της ζήτησης των κινητήρων diesel σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μία τάση που διαφαίνεται στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας και αφορά όλους τους κατασκευαστές. Όμως, η ζήτηση κινητήρων diesel παραμένει ισχυρή και δεν αναμένονται ακραίες αλλαγές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Για να είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι: Όχι, η Nissan δεν αποσύρεται από τους κινητήρες Diesel, και όχι, το Diesel δεν θα σταματήσει αύριο. Χειροπιαστή απόδειξη άλλωστε είναι οι νέοι μας κινητήρες Diesel που καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro6d και που θα είναι διαθέσιμοι από τον Σεπτέμβριο».

Ο κ.Τάκης Θεοχαράκης είπε ακόμη ότι φέτος στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα ξεπεράσουν το «ορόσημο» των 100.000 μονάδων .  Και είναι ικανοποιημένος γιατί η αγορά κινείται με θετικούς ρυθμούς. Σημαντικό είναι γιατί  το φετινό ποσοστό αύξησης  του  26%  ( στοιχεία έως και τον Απρίλιο)  στα επιβατικά έρχεται ισομερώς από όλα τα κανάλια της αγοράς. Ίδιο ποσοστό αύξησης στη λιανική (retail) και ίδιο στις εταιρικές πωλήσεις (fleet).

Τέλος αναφέρθηκε στον  νέο  τρόπο μέτρησης εκπομπών ρύπων, το WLTP που θα παίξει πρωταρχικό ρόλο  στις  νέες ταξινομήσεις. Οι νέες μετρήσεις  σημαίνουν περαιτέρω αυξημένες τιμές ρύπων. Που σημαίνει  φορολογικές επιπτώσεις αφού σε αρκετά μοντέλα της αγοράς θα ανέβουν κλίμακα φορολογικού συντελεστή. Η άνοδος της κλίμακας φέρνει και αυξήσεις στις τελικές τιμές των αυτοκινήτων.

Οι αλλαγές αναμένονται από τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, η ανάγκη προσαρμογής των εργοστασίων στα δεδομένα του WLTP θα επηρεάσει και τα στοκ και τις διαθεσιμότητες των εισαγωγέων.

O Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan στην Ελλάδα,  δεν έδειξε ευχαριστημένος από τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση το θέμα της ηλεκτροκίνησης . Και λογικό είναι να είναι δυσαρεστημένος αφού στην  Ελλάδα δεν υπάρχει κανενός είδους επιδότησης  για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.  Δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν χώροι  στάθμευσης  και παράλληλης φόρτισης. Δεν υπάρχει πρόγραμμα αλλά ούτε  και  περιβαλλοντική ευαισθησία.

 

Tags
Back to top button