Πέρασε ένας χρόνος από τότε που η Suzuki παρουσίασε στην Διεθνή Έκθεση της Γενεύης το νέο Swift. Το σούπερ μίνι, made in Japan η εταιρία Σφακιανάκης, το παρουσίασε στην Ελλάδα, λίγες βδομάδες αργότερα και η διάθεσή του άρχισε τον περασμένο Απρίλιο.
Ένα πολύ καλό αυτοκίνητο που είναι ιδιαίτερα εύχρηστο στην πόλη. Δεν είναι τυχαίο που έγινε best seller. Μπορεί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της δοκιμής μας να γράφει με μπλε γράμματα SHVS όμως η νέα ονομασία που ισχύει είναι Hybrid.
Για αυτό από εδώ και στο εξής το logo του νέου αυτοκινήτου θα αντικατασταθεί και αντί SHVS θα γράφει Hybrid για να καταλαβαίνουν και όσοι δεν ξέρουν πολλά τις οικολογικές προδιαγραφές του.
Το σύστημα Smart Hybrid Vehicle είναι ιδανικό υβριδικό σύστημα για συμπαγή αυτοκίνητα. Χρησιμοποιεί μια ενσωματωμένη ηλεκτρογεννήτρια (ISG), που λειτουργεί τόσο ως δυναμό, όσο και ως ηλεκτροκινητήρας, και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 12 Volt υψηλής ενεργειακής απόδοσης
Το ιαπωνικό μοντέλο Swift προσφέρεται με πεντάθυρο αμάξωμα, με δύο εκδόσεις κινητήρα και τα τρία επίπεδα εξοπλισμού. Η φιλοσοφία των γιαπωνέζων κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του Swift ήταν απλή. Ήθελαν σπορτίφ εμφάνιση, υψηλή ποιότητα, καινοτομίες, λειτουργικότητα και πάνω από όλα ασφάλεια. Το σημερινό μοντέλο ζυγίζει 840 κιλά .Λόγω της εκτεταμένης χρήσης χάλυβα υψηλής αντοχής, είναι 120 κιλά λιγότερο από το Swift της περασμένης γενιάς. Ακόμη βελτιώθηκε κατά 8% η αεροδυναμική του αμαξώματος. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση.
Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν αυτό με τον Euro 6 κινητήρα των 1.242 κ.εκ. Ο κινητήρας αυτός αποδίδει 90 ίππους και χρησιμοποιεί κιβώτιο πέντε σχέσεων. Το Swift «πατάει» σε μια νέα πλατφόρμα “HEARTECT”. Σε συνδυασμό με το βελτιωμένο πλαίσιο αλλά και της διαμόρφωσης των τμημάτων του δαπέδου βελτιώθηκε η ακαμψία αλλά και η ασφάλεια.
Στο δρόμο
Βάζεις μπροστά με το πάτημα ενός κουμπιού. Ξεκινάς σχεδόν αθόρυβα και από τα πρώτα μέτρα αισθάνεσαι τη σιγουριά ενός καλού αυτοκινήτου. Το κιβώτιο είναι εύχρηστο και δεν χρειάζεται συνεχόμενες αλλαγές για να διατηρήσεις το ρυθμό που θέλεις. Ακόμη και αν το οδόστρωμα είναι κακό, οι κραδασμοί δεν μεταφέρονται στο εσωτερικό. Η ανάρτηση είναι σφιχτή και έτσι περιορίζονται οι κλίσεις του αμαξώματος. Η μπροστινή ανάρτηση είναι με γόνατα Mac Pherson και η πίσω με ημιάκαμπτο άξονα.
Το τιμόνι υπάκουο. Το αναβαθμισμένο σύστημα διεύθυνσης προσφέρει καλύτερη πληροφορία στον οδηγό. Ικανοποιητικά είναι και τα φρένα του . Μπροστά έχει αεριζόμενους δίσκους και πίσω δίσκους (στην έκδοση GLX). Οι επιδόσεις του είναι σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις ικανοποιητικές.
Χρειάζεται 11.9 δευτερόλεπτα για να φθάσει από 0 τα 100 χιλιόμετρα ενώ η τελική αγγίζει τα 180 χιλιόμετρα. Και στο θέμα της κατανάλωσης θα σας δώσω τις επίσημες μετρήσεις που δίνει το εργοστάσιο. Εντός πόλης 4.5 λίτρα, στο συνδυασμένο κύκλο 4 λίτρα και εκτός πόλης 3.7 λίτρα με εκπομπές ρύπων 90 (CO2).
Εξοπλισμός
Το συγκεκριμένο μοντέλο με τον εξοπλισμό που είχε, είναι μια ακριβή έκδοση. Η τιμή του διαμορφώνεται στις 15.230 ευρώ αλλά η τιμή της βασικής έκδοσης ξεκινά από 11.830 ευρώ.
Θα μου πείτε γιατί τόσο μεγάλη η διαφορά τιμής ανάμεσα στις δύο εκδόσεις.
Θα σας απαντήσω διαφορετικά. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Με δυο λόγια, πληρώνεις την ασφάλεια σου. Άλλωστε ποιος οδηγός απορρίπτει αυτές τις παροχές όταν πρόκειται για την ασφάλειά του.
Για παράδειγμα το σύστημα Dual Sensor Brake Support (DSBS) είναι το εξελιγμένο σύστημα εμπρόσθιας ανίχνευσης. Είναι με δύο λόγια το σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης.
Εάν το σύστημα εντοπίσει κάποιο αντικείμενο και το μεταφράσει ως σύγκρουση τότε ενεργοποιεί μια ηχητική και μια οπτική ειδοποίηση.
Αν ο οδηγός τρομάξει και φρενάρει απότομα τότε το σύστημα ενεργοποιεί την υποβοήθηση πέδησης, ενισχύοντας το φρενάρισμα κρατώντας το αυτοκίνητο στο δρόμο. Σε περίπτωση που ο κίνδυνος αυξηθεί ακόμα περισσότερο, το σύστημα ενεργοποιεί ισχυρότερα την αυτόματη πέδηση, σε μια προσπάθεια αποφυγής της σύγκρουσης . Το χιλιοστομετρικό ραντάρ κάνει θαύματα. Η κάμερα σε συνδυασμό με τον αισθητήρα laser είναι ο καλύτερος συνοδηγός.
Στο «δικό» μας αυτοκίνητο υπήρχαν τεχνολογίες ασφάλειας όπως Radar Brake Support, Hill hold control, σύστημα ειδοποίησης εκτάκτου ανάγκης, σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESP), σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, απορροφητικό αμάξωμα τεχνολογίας TECT, 6 SRS αερόσακοι, αμάξωμα μετριασμού τραυματισμού πεζών. Το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας λειτουργεί όταν το Swift κινείται με ταχύτητα πάνω από 60 χλμ/ώρα. Αν το αυτοκίνητο αλλάξει πορεία και ο οδηγός δεν έχει βγάλει φλας τότε το σύστημα τον ειδοποιεί μέσω λυχνίας στον πίνακα οργάνων ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η σχετική δόνηση στο τιμόνι.
Σχεδιαστικά δεν μπορώ να πω ότι έκαναν θαύματα. Είναι κατά 1 εκατοστό (10 χιλιοστά ) πιο μικρό σε μήκος από το απερχόμενο μοντέλο. Οι διαστάσεις του είναι 3.840 mm μήκος, 1.735 mm πλάτος και 1.495 mm ύψος (στην 2WD). Για τους πιο ειδικούς το μεταξόνιο είναι 2.450 mm και το μετατρόχιο εμπρός/πίσω: 1.520 – 1.530 mm / 1.520 –1.530 mm.
Υπάρχουν αρκετά γνωστά στοιχεία από το προηγούμενης γενιάς Swift . Τελείως καινούργια είναι τα φωτιστικά σώματα, η μπροστινή μάσκα και οι κρυμμένες χειρολαβές στις πίσω πόρτες.
Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου , αυτό που ξεχωρίζει είναι η ψηφιακή οθόνη αφής πολλαπλών πληροφοριών. Εκεί υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός. Το εσωτερικό είναι ευρύχωρο.
Τα καθίσματα έχουν χαμηλώσει και τα κεφάλια των ψηλών δεν ακουμπούν στην οροφή. Μην παγιδεύεστε στο χαρακτηρισμό «σουπερ μίνι» και μην νομίζετε ότι δεν μπορούν να χωρέσουν πέντε ενήλικες. Χωράνε και παραχωράνε. Και μάλιστα χωρίς να διαμαρτύρονται. Ο συνοδηγός ακόμη και πίσω να έχει το κάθισμά του δεν θα στριμώξει τους πίσω επιβάτες.
Τα μπροστινά καθίσματα έχουν μετακινηθεί κατά 10 χιλιοστά προς τα έξω, αυξάνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ τους κατά 20 χιλιοστά. Το πορτμπαγκάζ είναι 265 λίτρων.
Δηλαδή έχουν εξοικονομηθεί 54 περισσότερα λίτρα από το προηγούμενο μοντέλο.