
Θα χαρούν οι λάτρεις της εξωγήινης ζωής καθώς επιστήμονες εντόπισαν έναν μακρινό κόσμο, πολύ μακριά από τη Γη, γεμάτο με ωκεανούς που σφύζει από ζωή, ένδειξη ότι υπάρχει ζωή εκεί έξω – Η πιθανότητα ύπαρξης ζωής πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα, πήρε νέα ώθηση, καθώς μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε πως βρέθηκαν πιθανά «βιοσήματα» στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη K2-18b.
Οι ερευνητές έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τον εξωπλανήτη K2-18b, που βρίσκεται σε απόσταση 124 ετών φωτός από το Ηλιακό μας Σύστημα, ο οποίος έχει εδώ και καιρό χαρακτηριστεί ως πιθανός «υδάτινος κόσμος», ικανός να φιλοξενεί μικροβιακή ζωή, γράφει ο Independent.
Το συναρπαστικό αυτό ενδεχόμενο, δημοσιεύθηκε την Μ. Τετάρτη (16.04.2025) στην επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters.
«Αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι ενδεχομένως υπάρχει ζωή εκεί έξω. Μπορώ ρεαλιστικά να πω ότι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτό το σήμα μέσα σε ένα με δύο χρόνια», δήλωσε στο BBC ο αστρονόμος Nikku Madhusudhan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν ακόμη και να υποδηλώνουν ότι ο K2-18b καλύπτεται από ωκεανό, που φιλοξενεί ζωντανούς οργανισμούς.
Η ομάδα του παρατήρησε μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών που, όταν βρίσκονται στη Γη, παράγονται από θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν και βακτήρια– η ποσότητα αυτών των μορίων που βρέθηκε στην ατμόσφαιρα του K2-18b είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει στη Γη, είπε ο επιστήμονας.
«Έτσι, αν η συσχέτιση με τη ζωή είναι πραγματική, τότε αυτός ο πλανήτης θα βρίθει από ζωή», δήλωσε στο BBC.
«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ισχυριστούμε πρόωρα ότι εντοπίσαμε ζωή», δήλωσε ο Madhusudhan στους New York Times.
Ο Mans Holmberg, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Space Telescope Science Institute, δήλωσε στην Washington Post ότι οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να διαθέτει ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο και έναν ωκεανό βαθύτερο από οποιονδήποτε στη Γη.
«Τα πάντα σε αυτό το σύστημα είναι αρκετά εξωγήινα. Δεν έχουμε κάτι παρόμοιο στο ηλιακό σύστημα», είπε.
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα ευρήματα, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω επιβεβαίωση.
«Δεν είναι τίποτα», δήλωσε στους Times ο Stephen Schmidt, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Είναι ένας υπαινιγμός. Αλλά δεν μπορούμε ακόμη να συμπεράνουμε ότι είναι κατοικήσιμος».
«Νομίζω ότι πρόκειται για μια από εκείνες τις περιπτώσεις όπου χρειάζονται εξαιρετικές αποδείξεις», δήλωσε στο NPR η Laura Kreidberg, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck στη Γερμανία. «Δεν είμαι σίγουρη ότι βρισκόμαστε ακόμη στο επίπεδο των εξαιρετικών αποδείξεων».