Αποτελεί ένα από τα χειρότερα πράγματα μπορούν να σου τύχουν στην, έτσι κι αλλιώς, φορτωμένη από υποχρεώσεις και άγχος καθημερινότητά σου -σκέψου, για παράδειγμα, να έχεις μπροστά σου ένα σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού ή, ακόμη χειρότερα, μαζί της, και να διαπιστώνεις την τελευταία στιγμή ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σου έχει «παραδώσει πνεύμα».
Θέλεις λοιπόν να είσαι επαρκώς προετοιμασμένος απέναντι στο παραπάνω εφιαλτικό σενάριο; Προμηθεύσου ένα καλό σετ καλώδια εκκίνησης που θα έχεις μόνιμα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σου και ακολούθησε τα βήματα που ακολουθούν:
Πρώτο και σημαντικότερο, βρες ένα αυτοκίνητο με «καλή» μπαταρία, την οποία θα χρησιμοποιήσεις για να βάλεις μπροστά το όχημα που έχει πρόβλημα. Αφού το βρεις, εν συνεχεία πάρκαρε τα δύο αυτοκίνητα πολύ κοντά «μούρη με μούρη», φροντίζοντας, ωστόσο, να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Κατόπιν, τράβηξε το χειρόφρενο και στα δύο οχήματα, βεβαιώσου ότι οι ταχύτητες είναι στα «νεκρά» αλλά και ότι οι διακόπτες της μίζας είναι γυρισμένοι στη θέση off.
Άνοιξε τα καπό των δυο αυτοκινήτων και βγάλε τα καλώδια εκκίνησης της μπαταρίας από τη συσκευασία. Τοποθέτησε την μια άκρη του κόκκινου καλωδίου στον θετικό πόλο της μπαταρίας του ενός οχήματος και την άλλη άκρη στον θετικό πόλο της μπαταρίας του δεύτερου. Για να καταλάβεις ποιος πόλος είναι ο θετικός, αναζήτησε πάνω στη κάθε μπαταρία το σύμβολο “+” ή την ένδειξη “POS”. Να σημειώσουμε ότι σε κάποια μοντέλα μπαταριών, ο θετικός πόλος έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τον αρνητικό.
Σύνδεσε τώρα τη μια άκρη του μαύρου καλωδίου στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας του αυτοκινήτου που λειτουργεί ως «δότης» και την άλλη σε κάποιο μη βαμμένο σημείο του οχήματος που έχει το πρόβλημα, όπως, φερ' ειπείν, στο μπλοκ του κινητήρα.
Θέσε σε λειτουργία τον κινητήρα του αυτοκινήτου-δότη και άφησέ τον να δουλέψει για μερικά λεπτά.
Έπειτα, προσπάθησε να ξεκινήσεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Αν αυτό εξακολουθεί να μην παίρνει μπροστά, βεβαιώσου ότι τα καλώδια είναι συνδεδεμένα σωστά και ξαναδοκίμασε. Αν το πρόβλημα επιμένει, κάλεσε οδική βοήθεια.
Αν το αυτοκίνητο με το πρόβλημα τελικά πάρει μπροστά, το αφήνεις για λίγα λεπτά να λειτουργεί όντας συνδεδεμένο με το όχημα-δότη κι εν συνεχεία απομακρύνεις τα καλώδια ακολουθώντας την ακριβώς αντίστροφη διαδικασία από αυτή που αναφέραμε προηγουμένως. Προτού απομακρύνεις τα καλώδια, καλό θα ήταν να έχεις σβήσει τον κινητήρα του οχήματος-δότη.
Ιδανικά -και για να είσαι σίγουρος ότι η μπαταρία του οχήματος που είχε «μείνει» έχει φορτιστεί πλήρως και δεν πρόκειται να εμφανίσει ξανά πρόβλημα- κράτα τον κινητήρα του σε λειτουργία και κάνε με αυτό μια κοντινή διαδρομή διάρκειας τουλάχιστον μιας ώρας.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό:
Για το τέλος, κράτα και τα εξής:
Τα οχήματα diesel χρειάζονται περισσότερο ρεύμα, επειδή η μίζα τους είναι και πιο μεγάλη. Ως εκ τούτου, αν το αυτοκίνητο που έχει «μείνει» κινείται με πετρέλαιο, καλό θα ήταν ο «δότης» να είναι ένα όχημα με την ίδια ή μεγαλύτερη ισχύ.
Αν το αυτοκίνητο που αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι υβριδικής τεχνολογίας, η εκκίνησή του μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με τη βοήθεια ενός σκούτερ -λόγω της κατασκευής τους, τα οχήματα αυτά χρειάζονται πολύ λιγότερο ρεύμα για να τεθούν σε λειτουργία. Ωστόσο, και πάλι λόγω της κατασκευής τους, τα αυτοκίνητα αυτά δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «δότες» σε συμβατικά επιβατικά οχήματα.