Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Auto - Moto

Πώς πρέπει να ακούγεται ένα μοτέρ V12 (βίντεο)

Οι κατασκευαστές που επιμένουν ή θα ήθελαν να επιμείνουν με 12άρια μοτέρ στην γκάμα τους όλο και λιγοστεύουν. Οι εναπομείναντες κρατούν ζωντανή αυτή την πανδαισία στα αυτιά μας. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως αμβλύνθηκε με το πέρασμα του χρόνου αυτό που είχαμε συνηθίσει να ακούμε ως V12;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σύγχρονα 12κύλινδρα μοτέρ είναι δυνατά. Πολύ δυνατά! Και πλέον και αποδοτικά. Αλλά δεν ακούγονται όπως παλιά. Για να σας επαναφέρουμε την ακουστική μνήμη, ακούστε πώς ρουφάει αέρα και βενζίνη με 12 στόματα το μοτέρ αυτού του Toyota.

Οι περισσότεροι θα γελάσετε, ειδικά οι εκ της ιταλικής σχολής ορμώμενοι. Καταλαβαίνουμε… Noblesse oblige, που θα λέγανε κι οι Γάλλοι. Πόσο ευπατρίδης μπορεί να είναι ένας κινητήρας της Toyota;

Δεν πειράζει! Εμείς προχωρούμε απτόητοι και σας λέμε ότι πρόκειται για ένα μοτέρ 1GZ-FE, όπως αυτό που μπορείτε να βρείτε σε ένα Toyota Century, μια μπερλίνα της παλιάς σχολή που ο Ιάπωνας κατασκευαστής έφτιαχνε για την εγχώρια αγορά. Πέντε λίτρα, ατμοσφαιρική αναπνοή, για την περίπτωση με 12 ξεχωριστές χοάνες και παραχωμένος στο μηχανοστάσιο ενός Toyota Mark II του ’70. Μάλλον είχε πουληθεί ως Corona Mark II Grande, αν και στις ΗΠΑ διατίθετο με το σεξπηρικό όνομα Cressida.

Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί. Είναι να ακούσουμε τις επικαλύψεις του ήχου, που διαδέχονται η μια την άλλη, με ένα τόσο περίπλοκο τρόπο που είναι αδύνατο να τις διακρίνουμε όλες. Μπορεί να πρόκειται για ένα μοτέρ Toyota, αλλά αυτό που θα ακούσετε έχει κάτι από την πολυπλοκότητα μιας 12κύλινδρης Ferrari του ’60.

Οπότε φίλοι κατασκευαστές, ανασκουμπωθείτε και κάντε κάτι παραπάνω για να ξανακούσουμε αυτό τον «ωμό ήχο». Τον προτιμάμε από το «βάρβαρο» βουητό και του καλύτερου V8.

Πηγή: Γιάννης Κουτσουφλάκης,

Tags
Back to top button