Η Lamborghini έφτιαξε μόλις τέσσερις Veneno, τρεις για πώληση και ένα πρωτότυπο. Με δεδομένη την εξαιρετική σπανιότητα του αυτοκινήτου και παρά την τιμή στη σφαίρα των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, οι τυχεροί και εξαιρετικά πλούσιοι ιδιοκτήτες είχαν βρεθεί πολύ πριν την παρουσίαση του αυτοκινήτου, ίσως πριν καν τραβηχτεί η πρώτη μολυβιά στο σχεδιαστήριο.
Και θα περίμενε κανείς ότι θα κλείδωσαν τα αυτοκίνητα σε κάποιο σαλόνι, σε περιβάλλον απόλυτα προστατευμένο, μακριά από κάθε είδους φθορά ή κίνδυνο. Κι όμως, ένα από αυτά, συμμετείχε σε ένα trackday της Lamborghini, στην πίστα Valellunga της Ισπανίας. Και μάλιστα υπό καταρρακτώδη βροχή. Συνθήκες όχι και ιδανικές για ένα υπεραυτοκίνητο 750 ίππων με τετράπαχα λάστιχα που μπορεί να υδρολισθαίνουν και σε μία κουταλιά νερό. Παρόλα αυτά, στο video που βλέπουμε ο χειριστής την πηγαίνει ψυχωμένα. Πιθανότατα να μην είναι ένας εκ των ιδιοκτητών, αλλά οδηγός της Lamborghini ο οποίος κάνει βόλτα VIP καλεσμένους με το 4ο αντίτυπο, το πρωτότυπο. Οπότε λογικά έχει κάποια άνεση παραπάνω.
Η Veneno βασίζεται στην Aventador, με εμφάνιση που παραπέμπει στο παλαιότερο βασισμένο στην Gallardo πρωτότυπο, το Sesto Elemento. Η εμφάνισή της, αν και σίγουρα εντυπωσιακή, διχάζει. Για πολλούς, μεταξύ των οποίων και εμείς, είναι υπερβολική σε βαθμό που καταντά κακόγουστη, θυμίζοντας περισσότερο Batmobile παρά δημιουργία της Santa Agata.
Το εμπρός σπόιλερ, ο αεροδυναμικός διαχύτης, η πίσω αεροτομή και το διαμήκες πτερύγιο που συνήθως βλέπουμε σε αγωνιστικά του Le Mans, απαιτούν πάντως να την πάρεις στα σοβαρά. Ο ρόλος των παραπάνω θα είναι κάθε άλλο παρά διακοσμητικός στα πάνω από 350 km/h τελικής ταχύτητας της Veneno. Για την επιτάχυνση μέχρι εκεί φροντίζει ο V12 6,5 λίτρων της Aventador, με απόδοση περίπου 750 PS για την περίσταση. Η ισχύς μεταφέρεται στο δρόμο μέσω ημιαυτόματου κιβωτίου επτά σχέσεων ISR, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ακόμη αν πηγαίνει και στους τέσσερις ή μόνο στους πίσω τροχούς. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε και η ανοιχτή έκδοση, η Veneno Roadster.
Πηγή: Mιχάλης Γεωργιάδης,