Οι συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας επιδεινώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία του 2018, που κυκλοφόρησε στις 25 Απριλίου.
Οι παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας ήταν ιδιαίτερα έντονες κάτω από τα αυταρχικά καθεστώτα του Ανατολικού Ημισφαιρίου. Με εξαίρεση την Κούβα, όλες οι 28 χώρες της USCIRF που χαρακτηρίζονται ως οι χειρότεροι δράστες το 2017 βρίσκονται ανατολικά του κεντρικού μεσημβρινού.
Οι χειρότερες καταχρήσεις κατά της θρησκευτικής ελευθερίας περιελάμβαναν γενοκτονία, υποδούλωση, βιασμό, φυλάκιση, αναγκαστική μετακίνηση, αναγκαστικές μεταστροφές, καταστροφή ιδιοκτησίας και απαγόρευση της θρησκευτικής παιδείας των παιδιών.
Η Επιτροπή συνέστησε 16 χώρες να αναγνωριστούν από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ως χώρες «ιδιαίτερης ανησυχίας» (CPC), μια ετικέτα που αναγνωρίζει ξένες κυβερνήσεις που εμπλέκονται ή ανέχονται «παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας, συστημικές, συνεχείς και έντονες». Ο χαρακτηρισμός μέσω αυτής της ονομασίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανοίγει την πόρτα σε συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων για το εμπόριο και τη χρηματοδότηση.
Αυτές οι 16 είναι οι ίδιες χώρες που συνιστούσε η USCIRF και πέρυσι. Μεταξύ άλλων σε αυτήν την λίστα είναι οι: Βιρμανία, Κίνα, Ερυθραία, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν.
Ωστόσο, η Επιτροπή για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας στο Πακιστάν, τη Ρωσία, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Βιετνάμ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ήταν τόσο σοβαρές ώστε αυτές οι χώρες αξίζουν επίσης τον ορισμό του CPC.
Από αυτές τις έξι μη αναγνωρισμένες χώρες, ο πρόεδρος της USCIRF Daniel Mark ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στο Πακιστάν.
«Αυτό που έχουμε πει εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι το Πακιστάν είναι η χειρότερη χώρα στον κόσμο που δεν έχει οριστεί ως CPC. Το Πακιστάν είναι παγκόσμιος ηγέτης στη φυλάκιση και τις καταδίκες, τις διώξεις για βλασφημία και αποστασία και άλλα τέτοια πράγματα », δήλωσε ο Μάρκ στο CNA.
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 40 άνθρωποι καταδικασμένοι με νόμους για τη βλασφημία περιμένουν τη θανατική ποινή ή την ισόβια κάθειρξη, συμπεριλαμβανομένης της Asia Bibi, μιας χριστιανής μητέρας της οποίας η ιστορία δημιούργησε παγκόσμιο σάλο.
Τον Δεκέμβριο του 2017, το Ισλαμικό κράτος (ISIS) που συνεργάστηκε με βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκε σε εκκλησία στην Κουέτα, του Πακιστάν σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους. Οι επικείμενες εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2018 επιδείνωσαν τις θρησκευτικές εντάσεις στη χώρα.
«Οι συνθήκες στο Πακιστάν δεν είναι απλώς κακές στο επίπεδο του δικαίου, όπου, αλλά έχει αναπτυχθεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας», συνέχισε ο Mark, ο οποίος εξήγησε ότι βίαιοι όχλοι επιτίθενται σε ανθρώπους με βάση κατηγορίες για βλασφημία.
Αντί για τον ορισμό του CPC, το Πακιστάν τέθηκε σε «Ειδική Λίστα Παρακολούθησης» από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 2017. Αυτός ο κατάλογος είναι μια νέα κατηγορία που δημιουργήθηκε από τις τροποποιήσεις του Διεθνούς Νόμου περί Θρησκευτικής Ελευθερίας του 2016.
«Τα θέματα που αφορούν το Πακιστάν είναι πολύ ευαίσθητα λόγω του γεγονότος ότι είναι εταίροι μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο, στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ούτω καθεξής. Ωστόσο, δεδομένης της ανόδου του εξτρεμισμού στο Πακιστάν … πιστεύουμε πραγματικά ότι η πίεση πρέπει να διατηρηθεί, παρά τη συνεργασία που χρειάζονται οι δύο χώρες μας », δήλωσε ο Μάρκ.
Ο πρόεδρος της USCIRF είπε στο CNA ότι ανησυχεί ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ενέτειναν την καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας κατά τη διάρκεια του 2017.
«Στη Ρωσία, την οποία συνιστούσαμε για τον συγκεκριμένο ορισμό για πρώτη φορά πέρσι, η κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται. Η καταστολή σε μερικά από τα μετασοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας ακολούθησε δυστυχώς το μοντέλο της Ρωσίας «, δήλωσε ο Μάρκ.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που επέκτεινε τις κατασταλτικές πολιτικές της σε μια γειτονική επικράτεια μέσω στρατιωτικής εισβολής. Οι Τούρκοι μουσουλμάνοι της Κριμαίας απάγονται, βασανίζονται και φυλακίζονται στη ρωσικά κατεχόμενη Ουκρανία, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση.
«Η Ρωσία είναι ένας τόσο μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα να αποσταλεί με σαφήνεια» , δήλωσε ο Μάρκ σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία.
Η έκθεση ανέφερε επίσης τη θρησκευτική δίωξη στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης των Καθολικών, επισημαίνοντας ότι το 2017 σηματοδότησε 60 χρόνια από τη δημιουργία της κρατικής Κινεζικής Καθολικής Πατριωτικής Ένωσης.
Το 2017, η Κίνα αύξησε τον κυβερνητικό έλεγχο των αναγνωρισμένων θρησκειών της ως μέρος της εκστρατείας του Προέδρου Ξι Τζίνπινγκ για να «χειριστεί όλες τις πτυχές της πίστης με«κινεζικά χαρακτηριστικά».
Δύο περιοχές της Κίνας με σημαντικούς πληθυσμούς εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, το Xinjiang και το Θιβέτ, «μοιάζουν όλο και περισσότερο με αστυνομικά κράτη», ανέφερε η έκθεση.
«Οι μοναχοί και οι καλόγριες που αρνούνται να καταγγείλουν τον Δαλάι Λάμα ή την αφοσίωση στο Πεκίνο έχουν εκδιωχθεί από τα μοναστήρια τους, φυλακίζονται και βασανίζονται».
Η έκθεση αναφέρει επίσης τις αυξανόμενες αποκαλύψεις των κινεζικών αρχών που βασανίζουν άλλους κρατούμενους συνείδησης και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να τους εξαναγκάσουν σε ομολογίες.
Στην έκθεση του 2018, η USCIRF αναγνώρισε επίσης 12 επιπλέον χώρες με καθεστώς Tier 2 λιγότερο σοβαρές ή συστηματικές παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας: Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Κούβα, Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ, Καζακστάν, Λάος, Μαλαισία και Τουρκία.
Η USCIRF συνιστά στην έκθεση ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δίνει προτεραιότητα στις προσπάθειες να υποστηρίξει την απελευθέρωση των κρατουμένων συνείδησης.