Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του προγράμματος επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ΙΧ με 5.500 ευρώ και ταξί από 5.500 έως 8.000 ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε πως θεσπίζεται η δυνατότητα της προκήρυξης προγραμμάτων με κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι που αναμένεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με το πρώτο πλέγμα ενισχύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ για 11.700 ηλεκτρικά ΙΧ, δίκυκλα, ταξί και επαγγελματικά.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου θα εξαιρείται από τα τεκμήρια η αγορά επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης μηδενικών ρύπων. Παράλληλα, με το άρθρο 4 προτείνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και για διάστημα δύο ετών, εντός των διοικητικών ορίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. να απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους στάθμευσης.
Για την εφαρμογή του κινήτρου προβλέπεται, επίσης, ειδικό σήμα για τα οχήματα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, το οποίο οι ιδιοκτήτες θα προμηθεύονται από το υπουργείο Εσωτερικών και θα τοποθετούν επί του οχήματος σε διακριτή θέση. Τα οχήματα που θα φέρουν αυτό το σήμα θα δικαιούνται δωρεάν στάθμευση σε θέσεις στάθμευσης προορισμένες για κατοίκους και σε ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης εντός όλης της ελληνικής επικράτειας.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, θα δίνονται επιπλέον φορολογικά κίνητρα για την κτήση και τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η έκπτωση δαπάνης για την αγορά και τη μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού ή και plug-in υβριδικού οχήματος με την προσαύξηση να ανέρχεται στο 50% και 35%, αντίστοιχα (75% ή 35% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές).
Προβλέπονται, ακόμα, αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης παγίων, κάλυψη του κόστους φόρτισης και της παροχής οχήματος σε εργαζομένους χωρίς αυτά να τους επιβαρύνουν ως φορολογητέο εισόδημα, όπως και εξαίρεση της αγοράς οχήματος μηδενικών ρύπων από την ετήσια αντικειμενική δαπάνη και δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από φυσικά πρόσωπα.
Πρόβλεψη υπάρχει και για τις βιομηχανίες, οι οποίες θα εγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας για την παραγωγή οχημάτων, εξαρτημάτων και φορτιστών. Τα κίνητρα αφορούν στη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 5% και για πέντε κερδοφόρες χρήσεις, την αύξηση των συντελεστών απόσβεσης παγίων και τη δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης σε μόλις τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, την έκπτωση δαπάνης εργοδοτικών εισφορών κατά τη φάση κατασκευής και ανεξάρτητα από την ηλικία του εργαζομένου με προσαύξηση της δαπάνης κατά 50%, αλλά και την προσαύξηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης για τα πάγια στοιχεία ενεργητικού της μονάδας κατά 15%.
Συνδυαστικά με τα οικονομικά κίνητρα προβλέπεται η επιτάχυνση της έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, προκειμένου η διεκπεραίωση της διαδικασίας να γίνεται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.