Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που το αυτοκίνητο μας καταναλώνει παραπάνω από όσο θα χρειαζόταν και θα μπορούσαμε να τους αποφύγουμε.
Προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία στο καύσιμο αλλά κάθε φορά που γεμίζουμε το ντεπόζιτο η αντλία του βενζινάδικου... εκφράζει τις αντιρρήσεις της. Τι φταίει άραγε; Στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε ή απλά θέλετε να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας, ακολουθούν οι έξι λόγοι που συντελούν στην αυξημένη και άσκοπη κατανάλωση καυσίμου, τους οποίους λίγο έως πολύ του κάνουμε όλοι όταν οδηγούμε και όλοι μπορούμε να αποφύγουμε.
Η ποσότητα του αέρα που βρίσκεται στα ελαστικά μας δεν επηρεάζει μόνο τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας και τη φθορά των ελαστικών στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και την κατανάλωση καυσίμου.
Ξεφούσκωτα ελαστικά, ελαστικά δηλαδή που δεν φέρουν τις ενδεδειγμένες από τον κατασκευαστή πιέσεις, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου αφού με την χαμηλότερη από τον κανονικό αυξάνεται και η επιφάνεια του πέλματος με την άσφαλτο, άρα αυξάνονται και οι τριβές.
Λίγο έως πολύ, σε αυτό το ατόπημα έχουμε υποπέσει όλοι μας, πολλές φορές και άθελα μας, όταν για παράδειγμα φορτώνουμε το αυτοκίνητο μας στο όριο του, χωρίς παράλληλα να προσαρμόσουμε τις πιέσεις των ελαστικών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για το αυξημένο φορτίο.
Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε, για να μην καίμε άσκοπα επιπλέον καύσιμο είναι να ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε δύο εβδομάδες, αλλά και όταν υπάρχουν απότομες και μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας, προς τα κάτω ή προς τα πάνω.
Με τα σύγχρονα αυτοκίνητα να ζυγίζουν πλέον στην πλειοψηφία τους από 1.000 περίπου κιλά και πάνω, ανεξάρτήτως κατηγορίας, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι μερικά επιπλέον κιλά με την μορφή αντικειμένων ή πραγμάτων που έχουμε «ξεχάσει» στο πορτμπαγκάζ ή την καμπίνα του, δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση. Έτσι κυκλοφορούμε με το αυτοκίνητο μας καθημερινά ελαφρώς φορτωμένο, χωρίς αυτό να μας απασχολεί.
Η αλήθεια είναι 40-50 κιλά επιπλέον φορτίου δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση, αλλά θα την κάνουν. Και αν το πολλαπλασιάσετε αυτό με κάθε διαδρομή που κάνετε καθημερινά, τότε αυτή η ίσως και αμελητέα αρχικά διαφορά, να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στο τελικό σύνολο. Γι' αυτό καλό είναι να απομακρύνουμε οποιοδήποτε σχετικά βαρύ αντικείμενο δεν χρειαζόμαστε καθημερινά από το αυτοκίνητο μας ώστε να πραγματοποιούμε τις διαδρομές μας με το μικρότερο δυνατό βάρος. Αν κινούμαστε επί το πλείστο στο αστικό τοπίο, καλό είναι επίσης να μην φουλάρουμε το ρεζερβουάρ μας για τον ίδιο λόγο.
Κακή συντήρηση
Ένα κακοσυντηρημένο ή μέτρια συντηρημένο αυτοκίνητο συμβάλλει επίσης στην αύξηση της κατανάλωσης, ακόμη και αν εμείς προσπαθούμε να το οδηγήσουμε όσο πιο οικονομικά γίνεται. Βρώμικα φίλτρα αέρα και λαδιών, παραφλού που το άλλαξε τελευταία φορά ο ίδιος ο... Νώε και πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες που υποδεικνύουν κακή συντήρηση έρχονται να αυξήσουν την κατανάλωση σε καύσιμο.
Γι' αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, για να μειώσουμε την κατανάλωση, είναι να κρατάμε κινητήρα και λοιπά μέρη του αυτοκινήτου μας σε φόρμα, ακολουθώντας πιστά το βιβλίο συντήρησης του κατασκευαστή. Κακή ζυγοστάθμιση και ευθυγράμμιση των τροχών συμβάλλει επίσης στην αύξηση της κατανάλωσης.
Οδηγικές συνήθειες
Ακόμη και το πιο οικονομικό αυτοκίνητο του κόσμου να έχουμε στη διάθεση μας η κατανάλωση καυσίμου δεδομένα θα πάρει την ανιούσα εφόσον και εμείς δεν φροντίσουμε να διορθώσουμε μερικές κακές συνήθειες που χαρακτηρίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών. Πιο διαδεδομένες από τις κακές συνήθειες ο επιθετικός τρόπος που φρενάρουμε ή επιταχύνουμε μέσα στην κίνηση. Διαβάστε εδώ άλλους 17 τρόπους για να μειώσετε την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας, που θα σας βοηθήσουν, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, να μειώσετε τις άσκοπες επισκέψεις στο βενζινάδικο.