Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Ο πόλεμος των στοιχειών στα ελληνικά χωριά…

Οι πιο περίεργες παραδόσεις του ελληνικού λαού είναι εκείνες που αναφέρονται στον πόλεμο των στοιχειών ανάμεσα σε διάφορα χωριά.

Τα στοιχειά αυτά παρουσιάζονται προσωποποιημένα. Συχνά, παίρνουν τη μορφή βοδιών, αλλά υπάρχουν και στοιχειά με όψη σκύλου, κριαριού, βουβαλιού και τράγου, που ο λαός τα αποκαλεί «θεριακά».

Κι όταν ξεσπά ο πόλεμος ανάμεσά τους, η μάχη τους εκτυλίσσεται πάνω στις ράχες των βουνών, όπου βρίσκονται συνήθως τα σύνορα των χωριών. Μάχονται απλώς για το ποιος θα υπερισχύσει, ενώ το χωριό, που το στοιχειό του νικήθηκε, είναι αυτό που του μέλλει να καταστραφεί.

Η πιο γνωστή τέτοια λαϊκή παράδοση, η οποία αναφέρεται σε πόλεμο των στοιχειών, είχε καταγραφεί ανάμεσα σε δυο ορεινά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, τη Βοϊτσά (σήμερα Ελατόβρυση) και τη Κουτουλίστα (σήμερα Κρυονέρια).

Ιδού πώς έχει η ιστορία τους…

Ένα ανάλογο περιστατικό πολέμου στοιχειών, σύμφωνα με την παράδοση, είχε συμβεί ανάμεσα στα χωριά Σέλιανη (σήμερα Μάρμαρα) και Σμόκοβο (σήμερα Πύργος) της Φθιώτιδας.

Ιδού πώς έχει και η δική τους ιστορία…

Μια ακόμη παράδοση αναφέρεται στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, Παλούκοβα (σήμερα Μανδρινή) και Αβόρανη:

Όμοια και για τα χωριά της Ευρυτανίας, Άμπλιανη και Νεοχώρι:

Άλλη παράδοση για τα χωριά Αβόρανη και Αράχωβα:

Για τα χωριά Άγιος Δημήτριος και Καστανιά της Ναυπακτίας έλεγαν τα εξής:

Ας δούμε τι συνέβαινε και στα Γκούρα Κορινθίας, στην Πελοπόννησο:

Ο πόλεμος των στοιχειών στα ελληνικά χωριά είναι ένα συνηθισμένο θέμα της λαογραφίας μας, που συμβολίζει τη σωματική ρώμη των δυνατότερων ζώων, όπως του βοδιού, του λύκου, του αλόγου. Συμβολίζει την ισχύ, που είναι απαραίτητη στη ζωή. Αυτός που επικρατεί στον αγώνα ζει, ενώ αυτός που χάνει, πεθαίνει.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 10/03/1931…

Tags
Back to top button