Όλοι οι λαοί του κόσμου είχαν δημιουργήσει με τη φαντασία τους έναν τύπο φαντάσματος, το οποίο παρουσιαζόταν στα βασιλικά ανάκτορα κατά προτίμηση και μάλιστα, σε κρίσιμες περιστάσεις, για να προαναγγείλει κάποιο δυσάρεστο γεγονός.
Οι Γερμανοί είχαν την «Καθαρίστρια», η οποία παρουσιαζόταν στους διαδρόμους των βασιλικών ανακτόρων, κάθε φορά που κάποιος σοβαρός κίνδυνος απειλούσε την αυτοκρατορική οικογένεια της Πρωσίας. Πολλοί, μάλιστα, διατείνονταν πως είχαν δει με τα μάτια τους το φριχτό αυτό φάντασμα να κρατάει στα χέρια του την τρομερή σκούπα του!
Η Αυστρία είχε τη θρυλική «Λευκή Κυρία». Οι Ρώσοι είχαν και αυτοί, ως τύπο φαντάσματος, μία μυστηριώδη κυρία, η οποία ξεφύλλιζε ρόδα στους διαδρόμους των ανακτόρων, όταν επρόκειτο να πέσει κάποια συμφορά στην τσαρική οικογένεια.
Οι Γάλλοι είχαν τον «Κόκκινο Άνθρωπο», ένα φάντασμα, το οποίο εμφανιζόταν στα ανάκτορα του Κεραμεικού. Το φάντασμα αυτό το είχε δει κάποτε ο Μέγας Ναπολέων, υπό τις εξής συνθήκες:
Ο Κόμης Ντε Σενκύρ αφηγείται στα απομνημονεύματά του ότι μία μέρα, ενώ ο Ναπολέων καθόταν στο γραφείο του, έχοντας μπροστά του απλωμένο ένα μεγάλο χάρτη της Ρωσίας και ετοιμάζοντας ένα σχέδιο εκστρατείας, ένιωσε ξαφνικά κάποιο αόρατο χέρι να τον χτυπά ελαφρά στους ώμους. Γύρισε αμέσως ζωηρά το κεφάλι του και ρώτησε τρομαγμένος:
Ποιος είναι εκεί;
Ο ίδιος ο Κόμης Ντε Σενκύρ, που ήταν παρών σ’ αυτή τη σκηνή, αναφέρει παρακάτω στα απομνημονεύματά του, πως ο Ναπολέων φάνηκε έξαφνα πολύ ταραγμένος και πως άρχισε να κουβεντιάζει με ζωηρές χειρονομίες, αλλά χαμηλόφωνα, μ’ έναν άνθρωπο τον οποίο μονάχα αυτός έβλεπε. Τέλος, φώναξε δυνατά, σαν ν’ ανταποκρινόταν στον αόρατο συνομιλητή του, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον περίφημο «Κόκκινο Άνθρωπο»:
«Ναι, έχεις δίκιο, πρέπει να κάνω αμέσως την εκστρατεία αυτή!»
Και την έκανε πράγματι. Τ’ αποτελέσματά της, όμως, ήταν ολέθρια για τον Ναπολέοντα. Ο γαλλικός στρατός έπαθε αφάνταστες συμφορές στη μάχη της Μόσχας. Και από τότε, άρχισε να δύει το άστρο του Ναπολέοντα, από την εποχή δηλαδή που ο μέγας στρατηλάτης είχε την απρονοησία ν’ ακούσει τις συμβουλές του «Κόκκινου Ανθρώπου»…
Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 13/09/1928…