Απίστευτα και όμως ελληνικά μπορούν να χαρακτηριστούν όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει ότι μπορεί πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών.
Έτσι λοιπόν μέσα στο νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή υπάρχει και ένα άρθρο που πραγματικά έχει προβληματίσει τους αστυνομικούς της Τροχαία αλλά και τους ιδιοκτήτες οχημάτων.
Ειδικότερα στο άρθρο 290 Α που αναφέρεται στις επικίνδυνη οδήγηση αναγράφει ο νέος νόμος ότι: «Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης».
Δηλαδή οι αστυνομικοί της Τροχαίας πέραν της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων που μπορούν να πιστοποιήσουν πως ένας οδηγός είναι μεθυσμένος ή έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνουν αν ο οδηγός είναι κουρασμένος σωματικά ή πνευματικά!
Τώρα αν κάποιος γυρίζει από το γυμναστήριο και είναι ιδρωμένος μπορεί κάποιος τροχονόμος να κρίνει ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσει τότε μπορεί να τον τιμωρήσει με βαριές ποινές!
Επίσης προβλέπεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα ενώ αντίθετα αν προκύψει κίνδυνο για άνθρωπο η ποινή φυλάκισης μειώνεται σε τουλάχιστον ένα έτος!
Ειδικότερα τα επίμαχα άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρουν ότι:
«Άρθρο 290 Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία
1.Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους:
α) με καταστροφή, βλάβη ή μετακίνηση εγκαταστάσεων ή οχημάτων,
β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων,
γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων, ή
δ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, τιμωρείται: αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γγ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α’ ή β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη άλλου ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου προκαλεί από αμέλεια τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Άρθρο 290Α Επικίνδυνη οδήγηση
1. Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:
α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή
β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,
γγ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α’ ή β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.»
Πηγή: