Μία νανοσυσκευή η οποία αποτελείται από τεχνητά νευρωνικά μονοπάτια και μπορεί να αναγνωρίσει το περιεχόμενο μιας εικόνας ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ στο vima.gr ο Πάνος Τσιμπούκης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Advances», ανοίγουν τον δρόμο για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε ρομπότ τα οποία θα είναι ικανά να βλέπουν όπως ο άνθρωπος.
Καινοτόμα νανοσυσκευή
Για την κατασκευή της εν λόγω συσκευής οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λεπτά φύλλα γραφενίου σε συνδυασμό με κβαντικές κουκίδες, ένα νανοϋλικό το οποίο έχει ενδιαφέρουσες οπτικές ιδιότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συνδυασμός των υλικών αυτών επιτρέπει τη μετατροπή του φωτός, το οποίο απορροφάται από τις κβαντικές κουκίδες, σε ηλεκτρικό φορτίο το οποίο μεταφέρεται στον επεξεργαστή ενός υπολογιστή μέσω του φύλλου γραφενίου.
«Φανταστείτε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετάει χωρίς καθοδήγηση ανάμεσα σε ορεινούς όγκους και να αναγνωρίζει τους ορειβάτες», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις της η Τάνια Ρόυντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα, συμπληρώνοντας ότι «μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο είναι δύσκολο αφού τα αεροσκάφη αυτά χρειάζεται να είναι συνδεδεμένα με έναν υπολογιστή τον οποίον χειρίζονται άνθρωποι, οι οποίοι και αναγνωρίζουν το περιεχόμενο της εικόνας.
Η συσκευή η οποία κατασκευάσαμε καθιστά το αεροσκάφος πλήρως αυτόνομο, αφού μπορεί να δει με τον ίδιο τρόπο που βλέπει ένας άνθρωπος».
Ρομπότ ικανά να «βλέπουν»;
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί μία μεγάλη τομή στο πεδίο της νευροϋπολογιστικής, ένα πεδίο το οποίο επικεντρώνεται στην κατασκευή κυκλωμάτων που μιμούνται την αρχιτεκτονική των νευρικών δικτύων του ανθρώπινου εγκεφάλου με στόχο την εκτέλεση διάφορων λειτουργιών όπως η όραση.
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη εξελιγμένων νευρομορφικών υπολογιστών» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Κέντρου Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα Τζάιαν Τόμας αναφερόμενος σε υπολογιστές των οποίων η λειτουργία βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα.
«Η τεχνολογία αυτή μπορεί να μειώσει τον χρόνο επεξεργασίας των δεδομένων, ενώ στο μέλλον ίσως να συμβάλει ώστε τα ρομπότ να σκέφτονται σαν τους ανθρώπους».
Οι ερευνητές προσανατολίζονται τώρα να τελειοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία πραγματοποιώντας περαιτέρω δοκιμές όπως η αναγνώριση προσώπου.