Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μήπως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν τρώει τελικά τις θέσεις εργασίας;

Παρά τους φόβους για μαζική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης (AI), μια νέα ανάλυση της Barclays δείχνει ότι οι πιο εκτεθειμένες στον αυτοματισμό βιομηχανίες δεν έχουν, προς το παρόν, στραφεί στην αντικατάσταση ανθρώπων με μηχανές.

Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και τα σημάδια μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας είναι ήδη ορατά.

Μόλις το 10% των καθηκόντων «ιδανικά» για AI

Η μελέτη της Barclays, με επικεφαλής τον αναλυτή Mark Cus Babic, βασίστηκε σε δεδομένα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το βασικό συμπέρασμα: λιγότερο από το 10% των καθηκόντων είναι ταυτόχρονα «κορμός» της επαγγελματικής δραστηριότητας και μπορούν να εκτελούνται καλύτερα από την AI.

Παράδειγμα οι μεταφραστές ξένων γλωσσών — με υψηλό βαθμό έκθεσης στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και κρίσιμες απαιτήσεις ακρίβειας και ανθρώπινης επαφής. Αντίθετα, επαγγέλματα όπως δακτυλογράφοι, διορθωτές και εισπράκτορες εμφανίζονται πιο ευάλωτα.

Οι μισθοί και τα επίμονα καμπανάκια

Η Barclays διαπιστώνει ότι η έκθεση στην AI δεν συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας — αντίθετα, συνοδεύεται συχνά από αύξηση απασχόλησης. Όμως, η σχέση με την αύξηση των μισθών είναι αρνητική. Για κάθε μονάδα αύξησης της έκθεσης σε AI, η ετήσια αύξηση των μισθών μειώνεται κατά έως και 0,74 ποσοστιαίες μονάδες.

Παρόλα αυτά μελέτες από τη McKinsey και το WEF εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απασχόληση – με τις ανησυχίες να είναι για τις χαμηλότερες βαθμίδες της αγοράς εργασίας. Οι θέσεις εισαγωγικού επιπέδου (entry level jobs) – κάποτε η φυσική αφετηρία για χιλιάδες εργαζόμενους – δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Σύμφωνα με τη McKinsey, έως το 2030 το 30% των αμερικανικών θέσεων εργασίας θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί πλήρως. Δεν φαίνεται περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς πως κορυφαίες εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Meta παράγουν πλέον το 25–30% του κώδικά τους με τη βοήθεια AI. Όπως είπε πρόσφατα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ: «Σύντομα, η μισή ανάπτυξη λογισμικού θα γίνεται από AI».

Νέες προσλήψεις με…αποδείξεις

Ορισμένες εταιρείες, όπως η Shopify, ζητούν από τους εργαζομένους να αποδείξουν ότι η AI δεν μπορεί να εκτελέσει την εργασία τους, προτού εγκριθεί νέα θέση. Η Gen Z στις ΗΠΑ δηλώνει σε ποσοστό 49% ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει υποτιμήσει την αξία των πανεπιστημιακών τους σπουδών.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν λειτουργεί αποκλειστικά ως απειλή. Σύμφωνα με WEF, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) mπορεί να διευρύνει την πρόσβαση στη γνώση και να επαναφέρει την αξία της μαθητείας. Αντί να αντικαταστήσει πλήρως τις θέσεις εισαγωγικού επιπέδου, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μάθησης και καθοδήγησης.

Η τελική ισορροπία θα εξαρτηθεί από το αν οι κοινωνίες θα επενδύσουν έγκαιρα σε εκπαίδευση, αναβάθμιση δεξιοτήτων και νέο μοντέλο ηγεσίας.

Tags
Back to top button