Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μαίνεται η φωτιά στην Άνδρο με 8 μποφόρ -Εκκενώθηκαν οικισμοί - Υπό έλεγχο το διπλό μέτωπο στα Μεσόγεια - Μετρούν τις ζημιές στην Ηλεία και την Αχαϊα (Βίντεο)

Τα 8 μποφόρ φτάνουν οι άνεμοι στην ‘Ανδρο ενώ από το μεσημέρι μαίνεται η φωτιά που ξεκίνησε από τις Στραπουριές. Εστάλη μήνυμα 112 προς τους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά, να απομακρυνθούν προς τη Χώρα της Άνδρου, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η πυρκαγιά καίει σε δασική έκταση, ωστόσο σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες. Η περιοχή είναι από τα πιο πράσινες του νησιού, με πυκνή βλάστηση και πολλές κατοικίες, μόνιμες και εξοχικές. 

Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

 Προς ενίσχυση των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες αναχώρησαν από την Αθήνα ενισχύσεις με πέντε οχήματα και 19 πυροσβέστες. Οι ενισχύσεις αναμένεται να φτάσουν στο νησί γύρω στις 6 το απόγευμα. 

Ανατράπηκε όχημα της Πυροσβεστικής στη Σαλαμίνα

Νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή Γαλήνη Σαλαμίνας και συγκεκριμένα σε χορτολιβαδική έκταση, ενώ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο άμεσα. ‘Ενα πυροσβεστικό όχημα, που έσπευσε στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς, ανατράπηκε και έχει τραυματιστεί ο οδηγός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Θριάσειο για εξετάσεις.

Υπο έλεγχο τα μετώπα σε Μεσόγεια, Καλύβια, Μαρκόπουλο και Ασπρόπυργο 

Διπλό πύρινο μέτωπο στα Μεσόγεια, σε Καλύβια και Μαρκόπουλο αλλά και σε Ασπρόπυργο και Σαλαμίνα αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι σε Ηλεία, Αχαϊα και Αρκαδία. Χωρίς ενεργό μέτωπο πλέον, είναι η φωτιά που πέρασε από την Αχαΐα στην Ηλεία, με διάσπαρτες εστίες να υπάρχουν κοντά στα χωριά Λάτα και Πρόδρομος, και τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο. 

Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τεθεί άμεσα υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Καλύβια και στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου έδωσαν μάχη 44 πυροσβέστες με 14 οχήματα και συνδρομή τεσσάρων αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

Ο Μητροπολίτης Πατρών στις πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας 

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν πολλά χωριά της Αχαίας, συγκεκριμένα στην περιοχή της Τριταίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, χθες Παρασκευή 21 Ιουλίου. Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μετέβη στην φλεγόμενη περιοχή και ευρίσκετο σε επαφή και επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Θεόδωρο Μπαρή, τους Πυροσβέστες, τους Εθελοντές Πυροσβέστες, τις Αστυνομικές Αρχές και τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου η Εκκλησία να παράσχει την όποια βοήθειά της και ηθική υποστήριξη και ενίσχυση και δύναμη κατά τις δύσκολες ώρες της πυρκαιάς.

Κατά την σημερινή Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, ανέπεμψε δέηση υπέρ των πυροκλήτων αδελφών και καταπαύσεως του πυρός, όπερ έπραξαν και οι Ιερείς των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Το Μαστραντώνι, η Αγία Βαρβάρα, ο Γάλαρος, το Κάλφα και η γύρω περιοχή υπέστησαν τεράστιες καταστροφές, αφού παρεδόθησαν στην κόλαση της φωτιάς. Τεράστιες δασικές εκτάσεις, χιλιάδες στρέμματα με ελιές και άλλες καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και χιλιάδες αιγοπρόβατα και σπίτια κατεστράφησαν και ιεροί Ναοί υπέστησαν ζημιές. ( Στην Αγία Βαρβάρα κάηκαν τα εξωκκλήσια και στο Μαστραντώνη υπέστη ζημιές ο Ναός του Αποστόλου Ανδρέου).

Επίσης, άμεση ήταν η παρουσία και των Ιερέων των πυροκλήτων χωριών, στις Ενορίες τους, οι οποίοι κατά τις δύσκολες ώρες ήταν μαζί με το ποίμνιό τους.

Ο Σεβασμιώτατος παρέμεινε στην φλεγόμενη περιοχή μαζί με τους κατοίκους των χωριών, μέχρι σχεδόν τις μεσονύκτιες ώρες, δίδοντάς τους δύναμη και κουράγιο. Σε ο,τι δε χρειασθή η Ιερά Μητρόπολις Πατρών, θα είναι δίπλα τους.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους, όσοι με κίνδυνο της ζωής, έδωσαν «το παρών», για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Στην Ηλεία μετρούν τις ζημιές από τα πύρινα μέτωπα

Στο χωριό Απιδούλα Ηλείας η πυρκαγιά έκαψε σπίτια και αποθήκες. Με δάκρυα στα μάτια οι κάτοικοι αντικρύζουν την καταστροφή. Ο ιερός ναός κοιμήσεως Θεοτόκου, του χωριού κάηκε ολοσχερώς. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Εικόνες έλιωσαν, η Αγία τράπεζα καταστράφηκε.

Οι κάτοικοι στο χωριό Χωρέμι έξω από την Μεγαλόπολη κοιτούν με απόγνωση τις καταστροφές που άφησε πίσω της η φωτιά.

Ακόμα καπνίζουν πεσμένες στο έδαφος οι κολώνες ηλεκτροδότησης στο χωριό Μαζαράκι στην Πηνεία Ηλείας. Η πυρκαγιά έφτασε στα σπίτια, κατέστρεψε ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες. «Δεν έμεινε τίποτα ορθό. Για δέκα λεπτά έγιναν σκόνη όλα, μίας ολόκληρης ζωής», είπε κάτοικος του χωριού.

Στην αυλή του παιδικού σταθμού έσβησαν την πυρκαγιά οι κάτοικοι στο Κρανίδι, που είδαν τις φλόγες να απειλούν το χωριό τους. Όλα τα ελαιόδεντρα από την πλευρά που ξεκίνησε η φωτιά έχουν καεί. Ακόμα σιγοκαίγονται οι κορμοί των δέντρων, μέχρι τις 7 το απόγευμα καιγόταν όλη περιοχή, τελευταία στιγμή σωθήκαν τα σπίτια.

 

Tags
Back to top button