Οι λεωφορειολωρίδες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των οδηγών στα μεγάλα αστικά κέντρα και σκοπός τους είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Για αυτό τον λόγο, η προνομιακή μεταχείριση των Μ.Μ.Μ. κατά μήκος των οδικών αρτηριών επιτυγχάνεται με χωροθέτηση Αποκλειστικών Λωρίδων Λεωφορείων (Α.Λ.Λ.) Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Τα τελευταία χρόνια ο Ο.Α.Σ.Α. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές συνέπειες από την λειτουργία των λεωφορειολωρίδων, ανέπτυξε ένα συνεκτικό δίκτυο λεωφορειολωρίδων ακρετών δεκάδων χιλιομέτρων.
Τα σημαντικότερα οφέλη από την λειτουργία των λεωφορειολωρίδων συνοψίζονται σε αύξηση της ταχύτητας των Μ.Μ.Μ. σε 23 χλμ./ώρα., στην βελτίωση της ποιότητας μεταφοράς των επιβατών για να είναι περισσότερο ελκυστικά, στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και την μείωση της χρήσης των Ι.Χ. οχημάτων, την μείωση της κατανάλωσης καυσίμων για τα Μ.Μ.Μ. και την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στα αστικά κέντρα.
Οι λεωφορειολωρίδες ξεχωρίζουν από την συνεχή διαγράμμιση πλάτους 10-20 εκ. στο δεξιό τμήμα του οδοστρώματος, τους ανακλαστήρες σε σειρά (μάτια γάτας), τον χρωματισμό με ειδικό αντιολισθητικό τάπητα και φυσικά την οδική σήμανση.
Υπάρχει βέβαια και διακεκομμένη διαγράμμιση πλάτους 10 έως 20 εκ. που χρησιμοποιείται σε τμήματα μικτής κίνησης πριν τις δεξιές στροφές, τις εισόδους σε παρόδους κ.α.
Οι λεωφορειολωρίδες υπόκεινται σε ωράριο που ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 έως τις 21:00, και το Σάββατο από τις 06:00 έως τις 16:00. Για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής το ωράριο είναι 24ωρο.
Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση και η στάση, αλλά απαγορεύεται η στάθμευση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ, των ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.α.), των δικύκλων και των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κλπ). Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα (Ε.Ι.Χ., ΤΑΧΙ, ημιφορτηγά ή φορτηγά), απαγορεύεται η κίνηση και η στάση.
Στις ειδικές λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης). Από την άλλη, επιτρέπεται η χρήση τμημάτων των λεωφορειολωρίδων από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους, και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.
Την εύρυθμη λειτουργία των λεωφορειολωρίδων έχει αναλάβει η Τροχαία μαζί με την αρωγή καμερών, με το ύψος του προστίμου εισόδου σε μία τέτοια να είναι 200 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση στάθμευσης σε λεωφορειολωρίδα, επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνεται το όχημα.
Τέλος, τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον Ο.Α.Σ.Α.