Στο Ζάππειο έγινε η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του ηλεκτρικού λεωφορείου BYD των 8,7 μέτρων. Είναι τελείως αθόρυβο, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κινείται μόνο με μπαταρίες και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 22 επιβάτες καθήμενους και 36 επιβάτες όρθιους.Η εταιρία Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ έκανε το πρώτο βήμα. Και η εταιρία (BYD) Build your Dream που έχει ηλεκτρικά λεωφορεία σε 13 χώρες της Ευρώπης είναι έτοιμη να βάλει και την Ελλάδα ως 14η χώρα.
Την παρουσίαση έκανε ο Πέτρος Πλακάκης ( διευθυντής Μονάδας Φορτηγών και Λεωφορείων της εταιρίας Πετρόπουλος ) και ο Ισπανός Javier Contijoch (vice president of Sales BYD Europe S.V) .
Το λεωφορείο που είδαμε στο Ζάππειο έχει αμάξωμα κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ηλεκτροκινητήρες στις πλήμνες των τροχών με ισχύ 180 (2Χ90) kW (250 ίπποι), ροπή 350 Nm άμεσα διαθέσιμη από το ξεκίνημα του λεωφορείου και με δύο μόνο ώρες χρόνο φόρτισης μπαταριών το αστικό ηλεκτρικό BYD. Έχει τη δυνατότητα να καλύψει μέχρι και 200 χιλιόμετρα χωρίς επαναφόρτιση. Θετικό είναι ότι ένα μέρος της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική είναι και το «αναγεννητικό» σύστημα των φρένων.
Για τους ειδικούς των αστικών συγκοινωνιών, πρόκειται για ένα σπουδαίο τεχνικό πλεονέκτημα, καθώς το λεωφορείο, μετά από μια πλήρη φόρτιση τη νύχτα στο αμαξοστάσιο, έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης των δρομολογίων μιας ολόκληρης βάρδιας, απαλλάσσοντας έτσι τον συγκοινωνιακό φορέα από την εγκατάσταση έξτρα φορτιστών στις αφετηρίες ή σε άλλα σημεία για την επαναφόρτιση των μπαταριών, μια υποδομή που αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας του στόλου.
Οι δύο θύρες, μονή και διπλή, το σύστημα επιγονάτισης, η ράμπα αμαξιδίων και οι θέσεις ΑμΕΑ, παρέχουν ευκολία επιβίβασης για όλους τους πολίτες. Χάρη στην ευρυχωρία του διαδρόμου και του άπλετου χώρου των ορθίων, η ροή των επιβατών γίνεται με άνεση μειώνοντας ταυτόχρονα και το χρόνο από-επιβίβασης στις στάσεις. Το ηλεκτρικό λεωφορείο που είδαμε στο Ζάππειο έχει διευρυμένο παρμπρίζ και κάμερα οπισθοπορείας.
Στο δρόμο, και στις κυκλοφοριακές συνθήκες της πόλης, ο οδηγός θα εκτιμήσει ιδιαίτερα το καλό κόψιμο του τιμονιού, το οποίο σε συνδυασμό με το κοντό μεταξόνιο του λεωφορείου, επιτρέπει εύκολες αλλαγές λωρίδας, περάσματα από κλειστές στροφές και μανούβρες ανάμεσα σε σταθμευμένα οχήματα.
Επειδή είναι αθόρυβο βασικό αξεσουάρ είναι η κόρνα για να κάνει αισθητή την παρουσία του στους πεζούς. Ο εξοπλισμός του ηλεκτρικού BYD συμπληρώνεται με όλα τα απαραίτητα όργανα, όπως ο επιλογέας κίνησης του οχήματος, ο επιλογέας γραμμής δρομολογίου, ο ταχογράφος, το κομβίο χειρισμού των αεροαναρτήσεων για λειτουργία βύθισης/ανύψωσης κ.α.
Δεν μένει παρά να προχωρήσει η κυβέρνηση στο διαγωνισμό και σύντομα να δούμε όπως βλέπουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους. Όλες οι πρωτεύουσες της Ευρώπης κάνουν χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων. Στο Λονδίνο υπάρχουν και διώροφα ηλεκτρικά λεωφορεία.
Δύο λόγια για την BYD
Η BYD, αφού επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην ανέγερση τριών εργοστασίων εισέβαλε στην Ευρώπη. Στην Ασία και την Αμερική ήδη λειτουργούν τριάντα εργοστάσια.Αιχμή του δόρατος η τεχνογνωσία της στην κατασκευή μπαταριών σιδήρου–φωσφορικού (iron – phosphate) οι οποίες αυξάνουν την ακτίνα λειτουργίας του οχήματος, ενώ οι ίδιες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Προηγμένης τεχνολογίας είναι οι κινητήριοι άξονες με την τοποθέτηση των ηλεκτρικών μοτέρ στις πλήμνες και με την υψηλή αποδιδόμενη ροπή που ξεπερνά τις απαιτήσεις κίνησης ενός αστικού λεωφορείου.