Είναι γεγονός πως η ηλεκτροκίνηση μπορεί πράγματι να συμβάλει αποφασιστικά στην αισθητή μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό, εξάλλου έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα της ενεργειακής συζήτησης και στη χώρα μας, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επενδυτικό επίπεδο.
Παράλληλα, όμως, η αυξημένη παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει και ραγδαία αύξηση της ζήτησης για κοβάλτιο, το οποίο αποτελεί ένα βασικό μέταλλο για την κατασκευή τους.
Πρόσφατη μελέτη του JRC καταδεικνύει ότι είναι τέτοια η αύξηση στη ζήτηση για κοβάλτιο, που προσεγγίζει σχεδόν τα εννεαπλάσια επίπεδα σε σχέση με την ποσότητα παραγωγής του.
Αν, δε, αναλογιστούμε ότι στην Ευρώπη παράγονται περίπου 2300 τόνοι κοβάλτιου το χρόνο, αντιλαμβανόμαστε ότι η εννεαπλάσια ζήτηση δημιουργεί τελικά τεράστιο πρόβλημα στα αποθέματα, τα οποία δεν επαρκούν.
Αντίστοιχα, θα επιφέρει σοβαρές αλλαγές και στο εισαγωγικό εμπόριο, καθώς μόνο δύο χώρες στον κόσμο, η Κίνα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παράγουν και εξάγουν το μεγαλύτερο ποσοστό κοβάλτιου σε όλη την υφήλιο.
Οι μπαταρίες
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του κοβαλτίου τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2015 και 2018, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του JRC. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η παραγωγή μπαταριών, καθώς το κοβάλτιο αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής τους.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι είναι τεχνικά δυνατή η υποκατάσταση του κοβαλτίου από άλλα μέταλλα και, μάλιστα, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση από την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων κατά σχεδόν 30%.
ΠΗΓΗ: