Σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία προέβη μια καφετέρια στην Ιαπωνία.
Η καφετέρια στο Τόκιο έχει για προσωπικό όλο ρομπότ που ελέγχονται από παράλυτους ανθρώπους.
Το καφέ, που ονομάζεται , πραγματοποίησε την τελετή εγκαινίων στις 26 Νοεμβρίου.
Δέκα άτομα με μορφές παραλυσίας όπως ALS και άλλα τραύματα του νωτιαίου μυελού απασχολούνται επί του παρόντος στην Dawn.
Από το σπίτι τους, «κουμαντάρουν» το OriHime-D, ένα ρομπότ 120 εκατοστών που επικοινωνεί, κινείται και χειρίζεται αντικείμενα.
Πίσω από το OriHime-D είναι ο Ory, μια πρωτοβουλία που αναπτύσσει την ρομποτική για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το OriHime-D μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από άτομα που ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών, τη νοσηλευτική φροντίδα ή άλλες δραστηριότητες που τους εμποδίζουν να εγκαταλείψουν το σπίτι ή μια συγκεκριμένη τοποθεσία.
«Ακόμη και εκείνοι που δεν μπορούν να βγουν έξω μπορούν να εργαστούν μέσα από αυτό το alter ego και να έχουν ένα ρόλο στην κοινωνία», σημείωσε ο Ory.
Το Dawn (Diverse Avatar Working Network) φαντάζει ως μια καφετέρια όπου οι άνθρωποι και τα ρομπότ αλληλεπιδρούν ως ίσοι, σημείωσε το SoraNews24.
Η καφετέρια που βρίσκεται στην περιοχή Akasaka της Ιαπωνικής πρωτεύουσας, είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του Ory, του All Nippon Airways (ANA), του Ιδρύματος Nippon και της Avatar Robotic Advisory Association (ARCA).
Στους χειριστές καταβάλλεται το ποσό των 1.000 γιεν (8.80 δολάρια) ανά ώρα, τον κανονικό μισθό δηλαδή για μερική απασχόληση στην Ιαπωνία.
Ωστόσο, η Dawn θα λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο μόνο μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.
Η καφετέρια βασίστηκε στο crowdfunding κατά το άνοιγμά της, συγκεντρώνοντας πάνω από το διπλάσιο του στόχου των 1.5 εκατομμυρίων γιεν ($ 13.000). Με συνεχή υποστήριξη, αναμένεται ένα πλήρες άνοιγμα το 2020.