Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σουηδία: Νέος πρωτοποριακός νόμος! Οι παππούδες θα πληρώνονται για να προσέχουν τα εγγόνια τους - Δικαιούνται και... άδεια

Οι Σουηδοί κάνουν ένα νέο βήμα στη γονική άδεια.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν πλέον να πληρώνονται για να φροντίζουν τα εγγόνια τους.

Αρκτική: Νέα συμφωνία στο προσκήνιο! Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία θα δημιουργήσουν διάδρομο στρατιωτικών μεταφορών

Η Σουηδία εγκαινίασε τη Δευτέρα έναν πρωτοποριακό νέο νόμο, ο οποίος επιτρέπει στους παππούδες και τις γιαγιάδες να παρεμβαίνουν και να παίρνουν γονική άδεια με αποδοχές, ενώ φροντίζουν τα εγγόνια τους για έως και τρεις μήνες από τον πρώτο χρόνο του παιδιού.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την έγκριση από το σουηδικό κοινοβούλιο, το Riksdag των 349 εδρών, τον περασμένο Δεκέμβριο της πρότασης της κυβέρνησης για τη μεταφορά του γονικού επιδόματος. Αυτό συμβαίνει 50 χρόνια αφότου η σκανδιναβική χώρα έγινε η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε γονική άδεια με αποδοχές για τους πατέρες και όχι μόνο για τις μητέρες.

Τι ορίζει ο νέος νόμος 

Σύμφωνα με τον νόμο, οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν μέρος του γενναιόδωρου επιδόματος γονικής άδειας στους παππούδες και τις γιαγιάδες του παιδιού. Ένα ζευγάρι γονέων μπορεί να μεταφέρει το πολύ 45 ημέρες σε άλλους, ενώ ένας γονέας που είναι μόνος του μπορεί να μεταφέρει 90 ημέρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μια κυβερνητική υπηρεσία που διαχειρίζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή η σκανδιναβική χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, γνωστή για το χρηματοδοτούμενο από τους φορολογούμενους σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, έχει οικοδομήσει επί σειρά γενεών μια κοινωνία όπου οι πολίτες φροντίζονται από την... κούνια μέχρι... τον τάφο.

Στη Σουηδία, έχετε το δικαίωμα να είστε πλήρως ελεύθεροι από την εργασία σας όταν γεννιέται το παιδί σας. Το γονικό επίδομα καταβάλλεται για 480 ημέρες, ή περίπου 16 μήνες, ανά παιδί. Από αυτές, η αποζημίωση για 390 ημέρες υπολογίζεται με βάση το πλήρες εισόδημα ενός ατόμου, ενώ για τις υπόλοιπες 90 ημέρες, οι άνθρωποι λαμβάνουν ένα σταθερό ποσό 180 κορώνες (17 δολάρια) την ημέρα.

Tags
Back to top button