Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η διαχείριση της πανώλης και της ευλογιάς αιγοπροβάτων διαμορφώνει νέο σχέδιο παρεμβάσεων στην κτηνοτροφία

Η Ελλάδα μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν από τις χώρες της ΕΕ που δεν έχει "επισκεφθεί" η πανώλη των αιγοπροβάτων. Αυτό όμως άλλαξε διότι η πανώλη τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο εισχώρησε στην Ελλάδα, αλλά έπληξε ολόκληρα κοπάδια προκαλώντας μεγάλη ζημιά στον κτηνοτροφικό τομέα.

Για να αντιμετωπιστεί η νόσος χρειάστηκε να μπουν σε επιτήρηση πολλές περιοχές στη χώρα, ώστε η πανώλη να ελεγχθεί και να εκριζωθεί. Σήμερα υπάρχουν κάποιες εστίες εντός των ζωνών ελέγχου και επιτήρησης σε Ηλεία και Θεσσαλία, την ώρα που στις περισσότερες περιοχές που «χτυπήθηκαν» από την νόσο, τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί. Όμως από τον Ιούλιο, όταν και εμφανίστηκε η πανώλη στην πρώτη μονάδα στο Καστράκι Μετεώρων, έχουν θανατωθεί συνολικά 34.718 αιγοπρόβατα.

 

Το… κερασάκι στην τούρτα η ευλογιά



Όμως αυτή δεν είναι η μόνη ζωονόσος που «χτύπησε» την χώρα τους τελευταίους μήνες. Στην περιοχή του Έβρου μετά τον 15αύγουστο εκδηλώθηκε ευλογιά σε κοπάδια αιγοπροβάτων, βάζοντας σε συναγερμό εκεί τις αρχές. Αυτή ήταν μια από τις σημαντικές κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας η οποία δεν είχε προσβληθεί από την πανώλη. Η νέα κατάσταση έφερε περιοριστικά μέτρα στην ακριτική περιοχή, προκειμένου να περιοριστεί η νόσος η οποία δεν φαίνεται έναν μήνα μετά να έχει ξεφύγει από τον Έβρο προς άλλη κτηνοτροφική περιοχή. Όμως μόλις σε έναν μήνα χάθηκαν 7316 αιγοπρόβατα. Αν κανείς αθροίσει τα νούμερα απώλειας ζώων, φαίνεται πως από τις δύο ζωονόσους χάθηκαν από την Ελλάδα περισσότερα από 40.000 αιγοπρόβατα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον κτηνοτροφικό κλάδο.

 

Οι πρώτες σκέψεις για λήψη μέτρων



Όταν ρωτούσαμε στελέχη του υπουργείου αν πρέπει κάτι ν’ αλλάξει την εποχή που ήταν σε έξαρση η πανώλη, απαντούσαν ότι «πρώτα θα αντιμετωπίσουμε και θα εκριζώσουμε την νόσο και μετά θα κάνουμε την συζήτηση για την επόμενη ημέρα».

Ενδεχομένως μετά και την εκδήλωση της ευλογιάς στον Έβρο, αυτός ο χρόνος λήψης αποφάσεων πλησιάζει. Ήδη στις κλειστές συσκέψεις έχουν πέσει οι πρώτες σκέψεις που θα μπορούσαν να πάρουν την μορφή σχεδίου για την αντιμετώπιση των ζωονόσων που αφανίζουν ολόκληρα κοπάδια με αιγοπρόβατα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση την κοινοτική νομοθεσία δεν είναι δυνατόν να κάνει κάποιες κινήσεις για αλλαγή των κανονισμών για τα ζώα που έρχονται από χώρες της ΕΕ. Αυτές τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι Βρυξέλλες. Όμως μπορεί να ενισχύσει τον μηχανισμό ελέγχου. Άλλωστε η πανώλη εισήλθε στην χώρα από άλλη χώρα της ΕΕ όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία. Για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες το πλαίσιο είναι αυστηρό και δεν προβλέπονται αλλαγές.

Όμως για να ενισχυθεί ο μηχανισμός των ελέγχων θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις κτηνιάτρων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Έτσι το υπουργείο προσανατολίζεται σε πρώτη φάση στην κάλυψη των κενών θέσεων.

Το δεύτερο βασικό μέτρο που εξετάζεται είναι να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο διαχείρισης. Πλέον το υπουργείο αφού διαχειρίστηκε ορθά την κρίση της πανώλης ξέρει από πρώτο χέρι και τις «τρύπες» που υπήρξαν ώστε να παρέμβει και να τις κλείσει.

Στο υπουργείο ύστερα από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν, έχουν καταλάβει πως ο εντατικός έλεγχος είναι το «κλειδί» που θα βάλει «φρένο» στις ζωονόσους. Σε αυτό το πλαίσιο συζητιέται έντονα να καταρτιστεί σχέδιο για την καλύτερη εποπτεία των εκτροφών.

Αυτό αφορά τόσο μονάδες με λίγα ζώα όσο και μονάδες πάχυνσης. Σε αυτό το σχέδιο η εποπτεία θα γίνεται από κτηνιάτρους οι οποίοι θα έχουν την αρμοδιότητα του ελέγχου σε κτηνοτροφικές μονάδες τις περιοχής τους. Ο σχεδιασμός εφόσον ακολουθηθεί, επιβάλει γενναίες προσλήψεις ώστε να λειτουργήσει σωστά και απρόσκοπτα.
 

Tags
Back to top button