Ένας 18χρονος από την Νέα Υόρκη μήνυσε την Apple για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, υποστηρίζοντας ότι συνελήφθη λανθασμένα και κατηγορήθηκε για μια σειρά κλοπών που δεν διαπράχθηκαν από εκείνον λόγω λογισμικού αναγνώρισης προσώπου που η Apple υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση προς αποφυγή κλοπής.
Ο Ousmane Bah συνελήφθη στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο και κατηγορήθηκε για κλοπή από τα καταστήματα της Apple στο Μανχάταν, τη Βοστόνη, το Ντελάγουερ και το Νιου Τζέρσι. Ωστόσο, η φωτογραφία που συνοδεύει το ένταλμα σύλληψης έδειξε κάποιον που «δεν έμοιαζε με τον σπουδαστή», σύμφωνα με την Daily Mail.
Όχι μόνο αυτό, μια από τις κλοπές είχε συμβεί την ίδια μέρα που ο Bah βρισκόταν στο μάθημά του. Εκείνος ήταν στο Μανχάταν, ενώ μια από τις κλοπές συνέβη στη Βοστόνη την ίδια ώρα. Έτσι, τώρα, μήνυσε την Apple για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί αξιώνοντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο κλέφτης καταγράφηκε από το λογισμικό να κλέβει προϊόντα αξίας $ 1200 από την Apple στη Βοστόνη στις 31 Μαΐου 2018. Ο ίδιος κλέφτης συνέχισε την δράση του έπειτα σε καταστήματα της Apple στο Μανχάταν, το Νιου Τζέρσεϋ και το Ντελαγουέρ, ενώ την ίδια στιγμή φέρεται να παρακολουθείτο από το λογισμικό της Apple.
Ο Ousmane Bah δήλωσε ότι έμαθε για τις κλοπές με τον πιο σκληρό τρόπο: όταν μια κλήση των αρχών της Βοστόνης έφτασε στην πόρτα του τον Ιούνιο. Στη συνέχεια συνελήφθη από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης στις 29 Νοεμβρίου.
Όταν ο Ντετέκτιβ του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης, στον οποίον ανατέθηκε η υπόθεση, εξέτασε το υλικό παρακολούθησης από το Apple Store του Μανχάταν, διαπίστωσε ότι ο ύποπτος «δεν φαινόταν σαν» τον Μπα. Αντ ‘αυτού, ο ντετέκτιβ διαπίστωσε ότι η τεχνολογία ασφαλείας της Apple (με εξαιρετικά λανθασμένη αντίληψη) χρησιμοποίησε αναγνώριση προσώπου για να προσπαθήσει να εντοπίσει ύποπτους κλέφτες.
Ο ντετέκτιβ υποψιάστηκε ότι ο κλέφτης είχε παρουσιάσει το πάσο του Bah κατά τη διάρκεια μιας από τις πολλαπλές κλοπές. Ο Μπα ήταν αναγκασμένος να απαντήσει σε όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς που οδήγησαν σε «σοβαρό άγχος και κακουχίες» και τον άφησαν να «αισθανθεί ταπεινωμένος, φοβισμένος και βαθιά ανήσυχος». Στην αγωγή του, ισχυρίζεται:
«Η χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου από την Apple στα καταστήματά της για την παρακολούθηση ατόμων που είναι ύποπτα κλοπής είναι ο τύπος οργουελικής επιτήρησης που δημιουργεί φόβο, ιδιαίτερα επειδή μπορεί να θεωρηθεί ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν γνωρίζουν ότι τα πρόσωπά τους κρυφά αναλύονται. ‘
Ενώ οι κατηγορίες εναντίον στις περισσότερες πολιτείες έχουν καταπέσει, οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Νιου Τζέρσι εξακολουθούν να υφίστανται.
Η Apple πάντως ισχυρίστηκε ότι «δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα καταστήματά της».