Είναι προφανές πως κανείς δε μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα γίνει στις ισορροπίες δυνάμεων του grid δεδομένης της μεγάλης αλλαγής στους τεχνικούς κανονισμούς που συντελείται φέτος. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Μπορεί να δούμε κάποια πράγματα ν’ αλλάζουν όμως ούτε η Sauber θα σαρώσει στις νίκες, ούτε η Mercedes θα βρεθεί εκτός βάθρου.
Οι σημαντικές αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς αφορούν στα αμαξώματα των μονοθεσίων που γίνονται φαρδύτερα και στα ελαστικά που επίσης γίνονται φαρδύτερα. Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή είναι στην απελευθέρωση της εξέλιξης των υβριδικών μηχανών κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από το 2014 που η F1 πέρασε στην υβριδική εποχή.
Mercedes, Ferrari, Renault και Honda λοιπόν ξεκίνησαν από μια συγκεκριμένη αφετηρία πέρυσι και έχουν εξελίξει τις υβριδικές τους μηχανές. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια τεράστια αλλαγή στους προϋπολογισμούς, στις εγκαταστάσεις και στο ανθρώπινο δυναμικό των τεσσάρων κατασκευαστών δύσκολα μπορεί να δει κανείς από πού μπορεί να προέρθει μια μεγάλη ανατροπή. Ταυτόχρονα ο βασικός κορμός της υβριδικής μηχανής παραμένει ίδιος: Yπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 1.6lt, 2 ηλεκτροκινητήρες, ECU, μπαταρίες. Πιθανόν Honda και Renault θα βελτιώσουν τα προβλήματα που είχαν όμως εκτιμούμε πως θα παραμείνει η διαφορά υπέρ της Mercedes.
Ο τομέας που αλλάζουν πολλά είναι αυτός της αεροδυναμικής: Κάθετη δύναμη αεροδυναμικά παραγόμενη είναι αυτή που σπρώχνει το σώμα του μονοθεσίου προς τα κάτω. Παράγεται λόγω του σχήματος του μονοθεσίου και της διαμόρφωσης των πτερυγίων. Όσο μεγαλύτερη η κάθετη δύναμη για δεδομένη τιμή αεροδυναμικών αντιστάσεων τόσο καλύτερη η αεροδυναμική απόδοση. Φέτος με τα φαρδύτερα αμαξώματα και τα φαρδύτερα ελαστικά αμφιβάλλουμε αν θα βελτιωθεί η αεροδυναμική απόδοση. Είναι όμως δεδομένο (σ.σ: αυτός είναι και ο βασικός στόχος των κανονισμών) πως θα αυξηθεί η κάθετη δύναμη. Ο ρυθμός ενός μονοθεσίου στην πίστα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που συνοψίζονται σε δυο επίπεδα (σ.σ: για δεδομένη τιμή ισχύος): Τη διαθέσιμη πρόσφυση και την αεροδυναμική απόδοση.
Φέτος η διαθέσιμη πρόσφυση θα είναι περισσότερη άρα αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο θα είναι αυτός που θα έχει την πιο δυνατή υβριδική μηχανή για να εκμεταλλευτεί την επιπλέον πρόσφυση. Δεν αποκλείεται στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στην Αυστραλία (26/3) να δούμε στη βαθμολογούμενη δεκάδα και τις Mercedes και τις Williams και τις Force India. Από κει και πέρα είναι βέβαιο πως φέτος θα πρωταγωνιστήσουν οι ομάδες που έχουν το μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερο προσωπικό, αρτιότερες εγκαταστάσεις και περισσότερες δυνατότητες παράλληλης εξέλιξης μονοθεσίων (περσινού/φετινού). Εκτίμησή μας ότι Mercedes και Red Bull θα διεκδικούν τις νίκες. Ferrari και McLaren θα παλέψουν για την 3η θέση, Williams, Force India και Renault για την 5η θέση. H Τoro Rosso έχει οριοθετημένο ρόλο ενώ οι Sauber, Haas περισσότερο έχουν στόχο να αποφύγουν τη μοίρα της Manor που πτώχευσε.
Τούτων δοθέντων είναι πιθανόν:
• Η Mercedes να έχει ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα φέτος
• Να δούμε αρκετές μεταβολές στη δυναμική των ομάδων κατά τη διάρκεια της χρονιάς καθώς η πλήρης κατανόηση και αξιοποίηση των νέων κανονισμών θα ευνοήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις βασικές σχεδιαστικές γραμμές του μονοθεσίου τους.
Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε…