Το 2013 έγινε στο Νίρμπουργκρινγκ ο τελευταίος αγώνας της F1. Η θρυλική πίστα στη Γερμανία μόνο ωραίες αναμνήσεις είχε αφήσει. Γρήγορη και απαιτητική. Αυτό το Σαββατοκύριακο η F1 επιστρέφει στο Νίρμπουργκρινγκ με το Άιφελ Grand Prix.
Φυσικά έχουν αλλάξει πολλά στην πίστα. Έχουν αλλάξει οι στροφές και η πίστα είναι ακόμη καλύτερη. Σίγουρα για τους παλιούς αγωνιζόμενους ο «χώρος» είναι γνωστός. Τα κατατόπια λίγο πολύ ίδια. Με μόνο μια σημαντική διαφορά. Ότι τα υβριδικά μονοθέσια τελευταίας γενιάς δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ εκεί. Το τελευταίο GP ήταν τον Ιούλιο του 2013.
Και την Παρασκευή που θα ξεκινήσουν οι δοκιμές όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή. Οι παλιές σημειώσεις είναι άχρηστες. Μηχανικοί και οδηγοί θα ξεκινήσουν από λευκό χαρτί.
Πάντως η Pirelli επέλεξε για το συγκεκριμένο αγώνα τις μεσαίες γόμες της γκάμας της: C2 ως P Zero λευκή/σκληρή, C3 ως P Zero κίτρινη/μέση και C4 ως P Zero κόκκινη/μαλακή. Καθώς υπάρχει ευρεία γκάμα στροφών και δεν υπάρχουν πρόσφατα δεδομένα από τα μονοθέσια της Formula 1 σε αυτή την πίστα, αυτή την εποχή, η Pirelli επέλεξε τις μεσαίες γόμες της γκάμας της ώστε να αντιμετωπίσει μια ευρεία ποικιλία συνθηκών.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ο καιρός. Αν θα βρέξει θα αλλάξει και η στρατηγική.Υπάρχουν ευθείες που «βγάζουν» πολλά χιλιόμετρα. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα ο αγώνας αντοχής των 24 Ωρών του Νίρμπουργκρινγκ διακόπηκε για 9 ώρες λόγω καταρρακτώδους βροχής. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα να δούμε τα βρόχινα ελαστικά Cinturato να χρησιμοποιούνται κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από τις συχνές βροχές γόμα στην άσφαλτο δεν μένει αφού ξεπλένεται με αποτέλεσμα να γλιστράει επικίνδυνα σε αρκετά κομμάτια. Υπάρχουν ακόμη μερικά υπερυψωμένα κερμπ στα σικέιν (ειδικά σ’ αυτό που ονομάζεται NGK) και αυτό υποχρεώνει τους οδηγούς να κρατούν μια πιο καθαρή γραμμή.
Η στροφή 7 είναι ιδιαίτερα δύσκολη: Φρενάρεις απότομα προσεγγίζοντάς την και το εμπρός αριστερά ελαστικό φορτίζεται υπέρμετρα καθώς η κλίση της στροφής είναι ασυνήθιστη. Όπως λένε οι ειδικοί όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου μπορεί να προκαλέσει «ρωγμές κρύου» στα ελαστικά.