Ανάστατη είναι η ελληνική αγορά αυτοκινήτου μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης πως θα αλλάξει τον ποινικό κώδικα με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος οι επιτήδειοι έμποροι να εξαφανίσουν από τον επιχειρηματικό χάρτη τους τίμιους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με όσα εξετάζουν τα κυβερνητικά στελέχη στο νέο ποινικό κώδικα καταργείται η κατ’ επάγγελμα τέλεση απάτης, η οποία με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα διώκεται ως κακουργηματική, αν το συνολικό ποσό της ζημίας είναι άνω των 30.000 ευρώ.
Με τον καινούργιο κώδικα για να χαρακτηριστεί μια απάτη ως κακουργηματική, πρέπει το συνολικό ποσό να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ!
Όπως αναφέρουν στο Newsauto.gr στελέχη της αγοράς κάτι τέτοιο θα σημάνει το τέλος της επιχειρηματικότητας στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς οι επιτήδειοι δεν θα φοβούνται ούτε τη νομοθεσία πια καθώς δύσκολα το πλημμέλημα θα μετατρέπεται σε κακούργημα.
Άλλωστε ακόμα και στα πιο πρόσφατα περιστατικά με επιτήδειους που έχει δημοσιεύσει το Newsauto.gr οι προκαταβολές για ανύπαρκτα αυτοκίνητα κυμαίνονταν μεταξύ 5.000 και 25.000 ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι κανείς δεν θα μπορεί να διώξει τους επιτήδειους ποινικά ώστε να φυλακιστούν και με μια μικρή ποινή ή αποζημίωση οι επιτήδειοι θα δρουν ανενόχλητοι!
Ωστόσο κάτι τέτοιο θα σημάνει και το τέλος των καταστημάτων εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς οι τίμιοι έμποροι θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο των καταναλωτών με αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους να γίνονται με το σταγονόμετρο ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες πωλήσεις των επιτήδειων θα αυξάνονται καθώς ούτε ο νόμος θα μπορεί να τους σταματήσει.
Όπως επισημαίνει στο Newsauto.gr ο δικηγόρος Πάνος Διώτης, ειδικός σε θέματα οικονομικών εγκλημάτων: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, το αδίκημα της απάτης τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών (κακούργημα) σε τρεις περιπτώσεις:
α) Αν ο δράστης διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή συνολική ζημία υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ,
β) αν το όφελος ή η περιουσιακή ζημία υπερβαίνουν συνολικά τις 120.000 ευρώ και
γ) αν η απάτη τελείται κατ’ εξακολούθηση και το συνολικό όφελος στο οποίο απέβλεπε ο δράστης με τις μερικότερες πράξεις του υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Με τις τροποποιήσεις του νέου Ποινικού Κώδικα, κάποιος που τελεί απάτες κατ’ επάγγελμα, δηλαδή έχει δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή και αποσκοπεί στον πορισμό εισοδήματος από την επανειλημμένη τέλεση του εν λόγω εγκλήματος, για να τιμωρηθεί για κακουργηματική απάτη θα πρέπει να αποκομίσει συνολικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, είτε με μία πράξη είτε με περισσότερες αν κριθεί ότι τελεί απάτη κατ’ εξακολούθηση.
Εν προκειμένω, στο χώρο της αγοράς του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έχουν βρει πρόσφορο πεδίο δράσης άτομα που εξαπατούν υποψήφιους αγοραστές συστηματικά, είτε με την πώληση οχημάτων με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά («γυρισμένοι» χιλιομετρητές, οχήματα επισκευασμένα που πωλούνται ως «ατρακάριστα» κ.λπ.), είτε ακόμα και με την είσπραξη προκαταβολών για ανύπαρκτα οχήματα.
Ενώ λοιπόν οι ανωτέρω δράστες μπορούν σήμερα να τιμωρηθούν για κακούργημα και να οδηγηθούν στη φυλακή, αν το όφελος που πέτυχαν από την εγκληματική τους δράση ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, με το νέο κώδικα θα διωχθούν για πλημμεληματική απάτη εκτός κι αν αποδειχθεί ότι το όφελός τους είναι άνω των 120.000 ευρώ, οπότε και μόνον τότε θα έχουν τελέσει κακούργημα.
Συνεπώς, τετραπλασιάζεται το οικονομικό όριο του χαρακτηρισμού των πράξεών τους από πλημμέλημα σε κακούργημα, με πιθανό αποτέλεσμα ο κάθε επιτήδειος να αδιαφορεί για την ενδεχόμενη αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητάς του.
Τέλος, η νέα διάταξη θα καταλάβει πολλές περιπτώσεις ήδη διωχθέντων ή καταδικασθέντων σε πρώτο βαθμό για κατ’ επάγγελμα τέλεση απάτης, καθώς βάσει της αρχής της αναδρομικής ισχύος του ευνοϊκότερου νόμου, οι πράξεις τους θα μετατραπούν από κακουργηματικές σε πλημμεληματικές.»