Ο Δρ. Henry Steel Olcott, που ασχολούνταν με τον υπνωτισμό και τα πνεύματα, προκαλούσε τη γενική κατάπληξη σχετικά με τα πειράματα και τις καινοτόμες θεωρίες του στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ισχυριζόταν ότι τα πνεύματα μπορούσαν να αποκτήσουν υλική υπόσταση και ότι υπήρχαν τα κατάλληλα μέντιουμ, που σε κατάσταση ύπνωσης, υλοποιούσαν τμήματα πνευμάτων, όπως χέρια και πρόσωπα. Η απόδοση ύλης μέρους ενός πνεύματος, ή και ολόκληρου του πνεύματος, ονομάστηκε «εκτόπλασμα».
Σύμφωνα με τον Δρ. Henry Steel Olcott, το εκτόπλασμα εξερχόταν από το πνεύμα και λάμβανε διάφορες μορφές. Αλλά, η υλοποίηση δε σχετιζόταν με τα πνεύματα. Ήταν απλώς ένα παράδειγμα των σκέψεων, που μετουσιώνονταν σε ύλη. Η σκέψη βρισκόταν στο υποσυνείδητο πνεύμα του μέντιουμ και το εκτόπλασμα υπάκουε στη σκέψη, υλοποιώντας το σχήμα που ελλόχευε στη σκέψη.
Μάλιστα, ο Δρ. Olcott ήταν μάρτυρας της υλοποίησης ενός ολόκληρου σώματος. Ο Άγγλος επιστήμονας Σερ William Crookes φιλοξενούσε στο σπίτι του ένα διάσημο μέντιουμ, τη Florence Cook. Από το σώμα της ξεπηδούσε μια τελείως υλοποιημένη ανθρώπινη μορφή, που ήταν γνωστή ως Katie King. Το σώμα αυτό ήταν καθ’ όλα ανθρώπινο, σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος ο καθηγητής Crookes περπατούσε και συνομιλούσε μαζί με την εκτοπλασματική μορφή της Katie King κατά τη μακρά διάρκεια των ερευνών και των πειραμάτων του.
Το μέντιουμ Florence Cook και η εκτοπλασματική γυναίκα Katie King δεν έμοιαζαν καθόλου στην όψη και αφού η Katie αποκτούσε για λίγο αυτόνομη οντότητα, επέστρεφε πάντοτε στο σώμα της Florence. Μέσα στα τρία περίπου χρόνια που διεξάγονταν οι μελέτες, από το 1871 έως το 1874, η Katie εμφανιζόταν από καιρού εις καιρόν με μαλλιά φρεσκοκουρεμένα, που καθώς περνούσαν οι μέρες, αυτά μάκραιναν ή και το αντίστροφο.
Ένα ακόμη παράδοξο φαινόμενο ήταν ότι το μέντιουμ ζύγιζε το μισό της βάρος, όταν έβγαινε από μέσα της η Katie King και επανερχόταν στα κανονικά της κιλά, όταν εκείνη επέστρεφε στο σώμα της. Μάλιστα, τραβήχτηκαν φωτογραφίες που βεβαίωναν τους ισχυρισμούς των εμπλεκομένων επιστημόνων για την ύπαρξη εκτοπλασματικών μορφών.
Ο Δρ. Henry Steel Olcott διατράνωνε ότι δεν πίστευε στα πνεύματα, αλλά φρονούσε ότι όλα εκείνα, τα οποία αναφέρονται ως πνευματιστικά φαινόμενα, είναι κατ’ ουσίαν εκδηλώσεις της ίδιας της υποσυνείδητης φύσης του ανθρώπου.
Όταν ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας George Bernard Shaw ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα, απάντησε πως δεν πίστευε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τα θεωρούσε, απλώς, κόλπα επιτήδειων θαυματοποιών, με τους οποίους δεν εννοούσε να ασχοληθεί ποτέ.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», στις 06/04/1930…