Ένα μεγάλο πρόβλημα στην αγορά έχει η δημιουργήσει η αυξημένη ζήτηση μεταχειρισμένων αυτοκίνητων, καθώς αρκετά από τα μοντέλα που πωλούνται έχουν... γυρισμένα χιλιόμετρα.
Η συγκεκριμένη παράνομη επέμβαση στον ολικό χιλιομετρητή του αυτοκίνητου είναι μια απλή διαδικασία που ανεβάζει αρκετά το κέρδος του απατεώνα πωλητή.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανακαλύπτουν την απάτη κατά τον έλεγχο στο ΚΤΕΟ και όπως είναι λογικό, πέφτουν από τα σύννεφα.
Μόλις το ΚΤΕΟ διαπιστώσει την παραποίηση στα συνολικά χιλιόμετρα του μεταχειρισμένου που αγοράσαμε, ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών για να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις και μας δίνει σημείωμα για να προσαρμόσουμε εντός 20 ημερών την ένδειξη του ολικού χιλιομετρητή με τα πραγματικά χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο.
Σε περίπτωση που περάσουμε για επανέλεγχο εντός 20ημερών και δεν γνωρίσουμε τα πραγματικά χιλιόμετρα του αυτοκινήτου μας, το ΚΤΕΟ θα επιβάλει τεκμαρτά χιλιόμετρα/μήνα και αναγράφει στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου πλασματικά/τεκμαρτά χιλιόμετρα (πχ. 1.000 χλμ/μήνα για τα Ι.Χ.).
Εάν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία θα κληθούμε να πληρώσουμε σοβαρότατα πρόστιμα στην Τροχαία (400 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων), να συμπεριληφθούμε στη διασταύρωση οχημάτων, που θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας TAXISNET, απειλούμενοι και εκεί με πρόστιμο 150 ευρώ.
Μετά θα ακολουθήσει ο Γολγοθάς με τον έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ή τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, προκειμένου να βρεθεί ποιος επενέβη στον ολικό χιλιομετρητή, με αγωγές, μηνύσεις, ακροατήρια, τυχόν διαπραγματεύσεις, αντικατάσταση αυτοκινήτου ή και καταβολές σημαντικών χρηματικών αποζημιώσεων.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος που διαπίστωσε την ανακολουθία πραγματικών και αναγραφόμενων στον ολικό χιλιομετρητή μπορεί να ζητήσει χρηματική αποζημίωση και για την ηθική βλάβη που υπέστη.