Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Πότε θα κριθεί το αποτέλεσμα

Οι εκλογές για την κατανομή των 577 εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης γίνονται σε δυο γύρους. Η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου θα γίνει γνωστή όμως μόνο μετά και την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου.

Υψηλή προσέλευση

Η προσέλευση στις 12 το μεσημέρι ήταν 25,9%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών – ποσοστό που αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 18,43% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές οι οποίες είχαν διεξαχθεί το 2022. 

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι σημερινές κοινοβουλευτικές εκλογές μπορεί να χαρακτηριστούν από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής εδώ και 30 χρόνια. 

Η τελική δημοσκόπηση της Ipsos για τη Le Monde προέβλεψε ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας θα φτάσει το 61-65%, έναντι του 47,51% που είχε προσέλθει στις κάλπες το 2022.

Τα εθνικά ποσοστά των κομμάτων

Στις 8 μ.μ. θα δημοσιευτούν εκτιμήσεις για τα εθνικά ποσοστά ψήφου των κομμάτων. Αλλά τα νούμερα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη καθώς θα δείξουν μεν τη δυναμική υποστήριξης του κάθε κόμματος σε ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά όχι και τη σύνθεση του του μελλοντικού κοινοβουλίου, επειδή οι 577 έδρες κατανέμονται ανάλογα με τα τοπικά πλαίσια και τους υποψηφίους.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι σε ότι αφορά το συνολικό ποσοστό ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του σε σχέση με τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, όταν είχε πάρει λίγο πάνω από το 18% των ψήφων, λαμβάνοντας σήμερα έως και το 35%. Η αριστερή συμμαχία αναμένεται να ακολουθήσει με περίπου 27% και οι κεντρώοι του Εμανουέλ Μακρόν να βρεθούν στην τρίτη θέση με περίπου 21%.

Αποτελέσματα

Έφοδοι στις εγκαταστάσεις του ομίλου Thales σε Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία - Έρευνες για διαφθορά

Τα αποτελέσματα κατά εκλογικές περιφέρειες θα μεταβάλλονται ωστόσο όλο το βράδυ της Κυριακής. Μικρός αριθμός υποψηφίων μπορεί να εκλεγεί στον πρώτο γύρο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Για να κερδίσει έδρα στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων αλλά και το 25% του συνολικού αριθμού εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Η υψηλή συμμετοχή διευκολύνει την επίτευξη αυτού του ορίου του 25%.

Η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν ελπίζει να εκλεγεί στη βόρεια εκλογική της περιφέρεια από στον πρώτο γύρο και ελπίζει ότι αρκετοί από τους παλαιούς βουλευτές της θα κάνουν το ίδιο. Η αριστερά ελπίζει να δει ορισμένους βουλευτές να εκλέγονται από το βράδυ της Κυριακής, ιδιαίτερα στο Παρίσι και στα ανατολικά και βόρεια προάστια του.

Ο δεύτερος γύρος

Οι περισσότερες εκλογικές περιφέρειες θα κριθούν ωστόσο στον δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 7 Ιουλίου. Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι του πρώτου γύρου θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, καθώς και οποιοσδήποτε υποψήφιος συγκεντρώσει πάνω από το 12,5% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε μια εκλογική περιφέρεια. Η υψηλή συμμετοχή διευκολύνει  την επίτευξη αυτού του ορίου του 12,5%.

Μπορεί σε αρκετές εκλογικές περιφέρεις ο δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου να βρει αντιμέτωπους τρεις ή και περισσότερους υποψήφιους. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να δούμε συνεννοήσεις στην αριστερά, την παραδοσιακή δεξιά ή το κέντρο για το αν κάποιος από τους υποψηφίους θα πρέπει να παραιτηθεί για μην διασπαστεί η ψήφος κατά της ακροδεξιάς. Οι συνεννοήσεις αυτές μεταξύ των κομμάτων θα ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής.

Η τελική λίστα των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μια έδρα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στον δεύτερο γύρο θα γίνει γνωστή το απόγευμα της Τρίτης.

Tags
Back to top button