Στη βασική του έκδοση, χωρίς αερόσακους, που πωλείται στην Ινδία, το Renault Duster (όπως λέγεται εκεί) δεν πήρε ούτε ένα αστέρι στην προστασία των ενήλικων επιβατών.
Στην προστασία των παιδιών, στο πίσω κάθισμα, πήρε 2 αστέρια.
«Είναι λυπηρό το ότι, την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, έχουμε άλλο ένα αυτοκίνητο μηδέν αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης που εκτελούμε στην Ινδία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Global NCAP, David Ward. «Η Renault διαθέτει το Duster σε διάφορες αγορές, όμως δείχνει ικανοποιημένη με το να διαθέτει μια έκδοση για την Ινδία που υστερεί τόσο πολύ σε ασφάλεια».
Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η Renault ζήτησε από τον Global NCAP να δοκιμάσει μια άλλη έκδοση του Duster, εφοδιασμένη με έναν αερόσακο για τον οδηγό, η οποία πήρε 3 αστέρια στην προστασία των ενηλίκων επιβατών.
Όμως οι ειδικοί του οργανισμού αποφάσισαν να ερευνήσουν περαιτέρω το Duster, αφού ο Latin NCAP (της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής) είχε δοκιμάσει ένα παρόμοιο αυτοκίνητο πριν δύο χρόνια και του είχε απονείμει 4 αστέρια. Από την έρευνα προέκυψε ότι το ινδικό μοντέλο έχει έναν αερόσακο μικρότερο από αυτόν του νοτιοαμερικάνικου! Και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στην ασφάλεια…
«Αυτή η έκδοση του Duster, με τον αερόσακο, παίρνει 3 αστέρια, αλλά και πάλι υστερεί αφού ο αερόσακος είναι μικρότερος», είπε ο Ward. «Ο σωστός αερόσακος πρέπει να ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι, εκτός από τη βασική έκδοση του Duster, 0 αστέρια έχουν πάρει και αρκετά άλλα μοντέλα στη φθηνότερη έκδοσή τους. Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Renault Kwid, τα Suzuki Maruti Alto, Swift, Celerio και Eeco, τα Hyundai Eon και i10, το Volkswagen Polo, το Ford Figo, το Datsun Go, το Mahindra Scorpio, το Chevrolet Enjoy, και τα Tata Zest και Nano.
Δείτε και στα video των Global NCAP και Latin NCAP τι σημαίνει για τους επιβάτες η έλλειψη αερόσακων…
ΠΗΓΗ: drive.gr