H Tata Motors, ιδιοκτήτης της Jaguar land Rover από 2008 όταν την εξαγόρασε από τη Ford, καλοκοιτά εδώ και καιρό τη διείσδυσή της στην Ευρώπη. Και προφανώς ο άξονας μιας τέτοιας παρουσίας δεν θα ήταν άλλος από μικρά και κόμπακτ μοντέλα σε προσιτή τιμή. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ότι ο παραπάνω συνδυασμός αποτελεί μέγιστο δέλεαρ για τη Γηραιά Ήπειρο, όμως πρόκειται για ένα πεδίο που η Tata Motors γνωρίζει να το κάνει και για τις αναπτυσσόμενες αγορές το κάνει καλά.
Η παρουσία της στο Διεθνές Σαλόνι είναι η αλήθεια πως μας κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, κατά πρώτο λόγο με το Tigor. Μια σχεδόν 4μετρη (3,99 m) μπερλίνα σουπερμίνι με την οποία η Tata σκοπεύει να δώσει το εναρκτήριο εμπορικό λάκτισμά της στην Ευρώπη. Το αυτοκίνητο που ήταν γνωστό ως Kite 5 (ονομασία του πρότζεκτ) αποτελεί τη σεντάν εκδοχή του χάτσμπακ Tiago που ήδη πωλείται στην Ινδία.
Μην σας μπερδεύει η όψη χάτσμπακ. Η πόρτα του πορτμπαγκάζ ανοίγει χωρίς το τζάμι, οπότε έχουμε να κάνουμε με ένα σεντάν. Το Tigor που είδαμε στη Γενεύη πρόκειται για μια σπέσιαλ έκδοση με την ονομασία «Geneva Edition». Για την περίσταση λοιπόν υπάρχει στη μάσκα ένα χρωμέ σιρίτι στη βάση της γρίλιας, στην προσπάθεια για πιο upmarket look.
Το πίσω μέρος του Tigor έχει σπορ όψη και φανάρια LED. Ο οροφή δε είναι έντονα οπισθοκλινής, σχεδόν αλά κουπέ, βουτώντας με έντονη γωνία στο πορτμπαγκάζ. Πρόκειται για μια σχεδιαστική προσέγγιση που το τμήμα μάρκετινγκ της Tata ονομάζει «Styleback».
Το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι σαφώς ανώτερο σε ποιότητα υλικών από το «ουγγαρέζικο» νέο Suzuki Swift, εξ ου και η δεύτερη μεγαλύτερη έκπληξή και ενίσχυση του ενδιαφέροντός μας για το Tigor. Στην καμπίνα λοιπόν, η Tata εστίασε στα συστήματα in-car connectivity και entertainment, καθώς το Tigor είναι εφοδιασμένο με οθόνη αφής. Άλλη μια ένδειξη ότι ο Ινδός κατασκευαστής έχει κατανοήσει το μήνυμα και το εποχικό τρεντ της ευρωπαϊκής αγοράς. Τα συστήματα αυτά εξελίχτηκαν από κοινού με τη Harman, για το ηχοσύστημα υπάρχουν οκτώ ηχεία, αλλά και λειτουργίες υποβοήθησης παρκαρίσματος, καθώς και κάμερα οπίσθιας θέασης.
Το Tigor που έφερε η Tata Motors στη Γενεύη κάτω από καπό διαθέτει έναν 3κύλινδρο 1.200άρη βενζινοκινητήρα Revotron με 85 άλογα –υπάρχει και τούρμπο έκδοση με 105 PS αλλά παραμένει άγνωστο εάν θα περιληφθεί στην ευρωπαϊκή γκάμα. Για την Ινδία, όπου στην εκεί αγορά θα κυκλοφορήσει αρχικά (λανσάρισμα 29 Μαρτίου), το Tigor πιθανότατα θα έχει στην γκάμα του κι ένα ντίζελ 1,05 λίτρων με 70 άλογα. Και τα δύο μοτέρ θα συνδυάζονται στάνταρ με 5άρι χειροκίνητο σασμάν, ενώ θα υπάρχει και η επιλογή ενός αυτοματοποιημένου κιβωτίου (έξτρα) -6άρι για τον 1.2Τ.
Η παρουσία της Tata στη Γενεύη ενισχύθηκε και από ένα επίσης σχεδόν 4μετρο SUV (3,995 m), το Nexοn.
To ίδιο αυτoκίνητο είχε εμφανιστεί στο Auto Expo 2016 στο Νέο Δελχί, σχεδόν σε φόρμα παραγωγής, διατηρώντας τα περισσότερα στοιχεία από το πρωτότυπο του 2014. Το «Geneva Edition» του Nexοn είναι εντυπωσιακό, ξεχωρίζοντας για την τονισμένη μάσκα και τα εμπρός φανάρια DRL που εκτείνονται πάνω στο καπό. Τα πίσω φώτα είναι LED, το αμάξωμα κάνει έντονο χρωματικό κοντράστ με διχρωμία και το σπορ look ενισχύουν οι 17άρες ζάντες ελαφρού κράματος και οι ενσωματωμένες ράγες οροφής.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το εσωτερικό, υιοθετώντας το αεροδυναμικό στιλ του εξωτερικού ντιζάιν. Ο σχεδιασμός του ταμπλό όμως εκτός από στιλάτος έχει μετουσιωθεί σε σύνολο, φτιαγμένο από premium υλικά με προσεγμένη συναρμολόγηση. Παντού υπάρχουν πρακτικές θήκες για μικροπράγματα, περιλαμβανομένων θηκών για μπουκάλια και ποτήρια, άγκιστρα για τσάντες, αλλά και συρτάρια για laptop(!) και iPad(!). Μεταξύ των στοιχείων του εξοπλισμού περιλαμβάνεται και αυτόματος κλιματισμός με ξεχωριστούς αεραγωγούς για τους πίσω επιβάτες.
Όπως το Tigor, έτσι και το Nexon εφοδιάστηκε με σύστημα πολυμέσων από κοινού εξελιγμένο με τη Harman. Το infotainment υποστηρίζεται από 6,5άρα οθόνης αφής, ενώ δέχεται και φωνητικές εντολές.
Το Nexon «Geneva Edition» φορά ένα 1.500άρη κινητήρα ντίζελ Revotorq με 110 PS. Με το λανσάρισμα στην Ινδία, πιθανότατα θα έχει στην γκάμα των μοτέρ και τον 1.200άρη βενζινοκινητήρα τούρμπο με τους 105 PS. Και οι δύο συνδυάζονται με ένα νέο 6άρι χειροκίνητο σασμάν.
Η Tata Motors δήλωσε ότι ετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή πορεία της πολύ προσεκτικά, αφενός με στόχο να αποκομίσει μια καλή βαθμολογία στα τεστ συγκρούσεων του Euro NCAP, αλλά και σχεδιάζοντας πολύ προσεκτικά τη διαφημιστική καμπάνια της στη Γηραιά Ήπειρο.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι στο λιτό έως αδιόρατο σταντ της εταιρείας στη Γενεύη υπήρχε ακόμη ένα διθέσιο σπορ κεντρομήχανο αυτοκίνητο, το Racemo, που είναι το πρώτο μοντέλο της αποκλειστικής premium-σπορ νέας φίρμας του Ινδού κατασκευαστή, της Tamo. H Tata έχει μεγάλους στόχους για την Tamo και το Racemo, περιγράφοντας το αυτοκίνητο ως την «πρώτη ψηφιακά γεννημένη, διασυνδεδεμένη και phygital [εκ του physical και digital] εμπειρία στην Ινδία που μετουσιώθηκε σε ένα διθέσιο σπορ κουπέ». Μπερδευτήκαμε και απογειωθήκαμε λίγο είναι η αλήθεια με την παραπάνω επισήμανση, αλλά το Racemo είναι προσγειωμένο στον πραγματικό κόσμο, καθώς φορά 1.200άρι 3κύλινδρο μοτέρ με 190 PS στις 6.500 rpm.
Πηγή: Γιάννης Κουτσουφλάκης,