Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Χωρίς νοσοκομεία ο Λίβανος: "Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ιατρικά οχήματα για τη μεταφορά μαχητών και όπλων" λέει το Ισραήλ

Τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία στον Λίβανο ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ανέστειλαν τις εργασίες τους λόγω ισραηλινών επιδρομών, ενώ μια Οργάνωση Υγείας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ δήλωσε ότι 11 νοσηλευτές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Μέσα σε δύο εβδομάδες ισραηλινών επιδρομών ο τομέας της υγείας στον Λίβανο δέχτηκε ισχυτό πλήγμα: έκλεισαν τουλάχιστον 37 εγκαταστάσεις και σκοτώθηκαν δεκάδες υγιειονομικοί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (4/10), ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε δήλωση με την οποίο ισχυρίζεται, ότι "η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ιατρικά οχήματα για τη μεταφορά μαχητών και όπλων, προειδοποιώντας ότι θα χτυπούσε οποιοδήποτε όχημα υποψιαζόταν ότι χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς".

Το προσωπικό του νοσοκομείου στο νότιο Λίβανο είπε στο BBC ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις που περιθάλπουν τραυματίες αμάχους έχουν χτυπηθεί με απευθείας ισραηλινά πλήγματα

Ο Δρ Mounes Kalakish, διευθυντής του κυβερνητικού νοσοκομείου Marjayoun στο νότιο Λίβανο, δήλωσε στο BBC ότι το νοσοκομείο δεν είχε άλλη επιλογή από το να κλείσει, αφού μια αεροπορική επιδρομή έπληξε δύο ασθενοφόρα στην είσοδο του νοσοκομείου την Παρασκευή, σκοτώνοντας επτά νοσηλευτές.

«Οι νοσοκόμες και οι γιατροί ήταν τρομοκρατημένοι», είπε. «Προσπαθήσαμε να τους ηρεμήσουμε και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, αλλά δεν ήταν δυνατό».

Η διευθύντρια έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, Δρ Shoshana Mazraani, είπε ότι καθόταν στο μπροστινό μέρος του κτιρίου όταν έγινε η αεροπορική επιδρομή. Είπε ότι άκουσε τις κραυγές των τραυματιοφορέων που χτυπήθηκαν και έτρεξαν προς τα κατεστραμμένα ασθενοφόρα, αλλά την προειδοποίησαν να μείνει πίσω από τους συναδέλφους της, φοβούμενοι ένα επόμενο χτύπημα.

"Το νοσοκομείο Marjayoun  ήδη κρέμεται από μια κλωστή", είπε η Δρ Mazraani, με μια βασική ομάδα μόλις 20 γιατρών να απομένουν από το συνηθισμένο προσωπικό του κέντρου με 120 άτομα. Το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν μια «τραγωδία για την περιοχή», είπε.

«Εξυπηρετούμε έναν τεράστιο πληθυσμό εδώ, πολλά χωριά. Είχαμε 45 κλίνες νοσηλείας, όλα πλέον άδεια. Ήμασταν το μόνο νοσοκομείο που παρείχε αιμοκάθαρση στην περιοχή. Αναγκαστήκαμε να απομακρύνουμε τους ασθενείς έκτακτης ανάγκης και να πούμε σε άλλους να φύγουν».

Η Ρίτα Σουλεϊμάν, η διευθύντρια νοσηλευτικής στο νοσοκομείο Saint Therese, στην άκρη των νότιων προαστίων της Βηρυτού, είπε στο BBC ότι το νοσοκομείο είχε επίσης δυσκολευτεί αφού υπέστη σοβαρές ζημιές από μια απεργία την Παρασκευή, αλλά αργότερα αναγκάστηκε να αναστείλει όλες τις υπηρεσίες.

Άλλα νοσοκομεία συνέχιζαν με σοβαρά περιορισμένες υπηρεσίες. Ο Δρ Mohammed Hamadeh, διευθυντής του νοσοκομείου Tebnine, είπε στο BBC την Παρασκευή ότι μια κοντινή επίθεση συγκλόνισε το κτίριο.

«Η έκρηξη ήταν πολύ κοντά», είπε. «Προσπαθούμε ακόμα να χειρουργούμε, αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε από τα όρια του νοσοκομείου γιατί είναι πολύ επικίνδυνο».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το νοσοκομείο Salah Ghandour στο Bint Jbeil ανακοίνωσε ότι έκλεισε μετά από «βίαιο βομβαρδισμό», μετά από εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση. Κάποιο προσωπικό είχε τραπεί σε φυγή από τον βομβαρδισμό για τη δική του ασφάλεια, ενώ άλλα είχαν αποτραπεί να φτάσουν στο νοσοκομείο λόγω αεροπορικών επιδρομών σε κοντινούς δρόμους.

Οι απεργίες στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν περιοριστεί στο νότο του Λιβάνου. Το Ισραήλ χτύπησε ιατρικό κέντρο στο κέντρο της Βηρυτού την Πέμπτη που ανήκει στην Ισλαμική Οργάνωση Υγείας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας εννέα και τραυματίζοντας 14. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η επίθεση είχε στόχο "τρομοκρατικά μέσα".

Ο Λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός δήλωσε την Πέμπτη ότι τέσσερα μέλη του τραυματίστηκαν σε επίθεση σε αυτοκινητοπομπή εκκένωσης ασθενών, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση συντονίζεται με τον ισραηλινό στρατό.

Ο Gabriel Karlsson, διευθυντής χώρας στη Βηρυτό για τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, είπε στο BBC: "Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της βοήθειας πρέπει να μπορούν να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη χωρίς να φοβούνται για τη δική τους ασφάλεια».

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε την Πέμπτη ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν στο Λίβανο τις προηγούμενες 24 ώρες και πολλοί άλλοι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν έρχονταν πλέον στην εργασία τους λόγω των απεργιών.

Εντωμεταξύ ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσε την Πέμπτη ότι 97 διασώστες σκοτώθηκαν από τότε που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τις μάχες τον περασμένο Οκτώβριο.

Περισσότεροι από 40 από αυτούς – παραϊατρικοί και πυροσβέστες – ήταν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, είπε.

Tags
Back to top button