Απορρίφθηκε το αίτημα του ιδρύματος Wikimedia να αρθεί η απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Η πρόσβαση στην Wikipedia, έναν από τους ιστότοπους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλο τον κόσμο, έχει διακοπεί στην Τουρκία από το Σάββατο καθώς οι τουρκικές Αρχές ζητούν να διαγραφούν κάποια άρθρα που αναφέρουν ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της Άγκυρας και εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Το ίδρυμα Wikimedia, που διαχειρίζεται πολλούς ιστότοπους, μεταξύ αυτών και η Wikipedia, προσέφυγε την Τρίτη στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση στον ιστότοπο, όμως το αίτημά της απορρίφθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα, όμως μπορεί να περιοριστεί σε κάποιες περιπτώσεις «που κρίνεται απαραίτητο».
Εξάλλου την Τετάρτη ο διευθυντής της Αρχής τεχνολογίας των επικοινωνιών και πληροφόρησης (BTK) Ομέρ Φατίχ Σαγιάν είχε τονίσει ότι το μπλοκάρισμα του ιστότοπου θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο δεν γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με το Ανατολή, οι τουρκικές αρχές έλαβαν την απόφαση να μπλοκάρουν τον ιστότοπο όταν η Wikipedia αρνήθηκε να αποσύρει άρθρα στα οποία η Τουρκία «τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο» με εξτρεμιστικές οργανώσεις και στα οποία κατηγορείται ότι «συνεργάζεται» με αυτές.
Κάποιοι επικριτές της, μεταξύ αυτών και Κούρδοι ακτιβιστές, κατηγορούν την Άγκυρα ότι μερικές φορές συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές στη Συρία, κάτι που αρνούνται κατηγορηματικά οι τουρκικές αρχές.
Σύμφωνα με κάποιους χρήστες του Διαδικτύου, το μπλοκάρισμα της Wikipedia ενδέχεται να συνδέεται με τα πολλά επικριτικά σχόλια εις βάρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, με το οποίο ενίσχυσε τις εξουσίες του.
Ένδειξη της οργής των τουρκικών αρχών ήταν και η ακύρωση την Τρίτη από τις τοπικές αρχές της Κωνσταντινούπολης της πρόσκλησης προς τον Τζίμι Γουέιλς, ιδρυτή της Wikipedia, σε ένα φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου με θέμα τις «έξυπνες» πόλεις.
Αντιδρώντας το Σάββατο στο μπλοκάρισμα του ιστότοπου ο Γουέιλς είχε υπογραμμίσει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Τουρκικέ λαέ, θα είμαι πάντα στο πλάι σου για να υπερασπιστώ το δικαίωμα αυτό».