Το FRB180725A (ονομαζόμενο έτσι από το έτος, τον μήνα και την ημέρα που ανιχνεύτηκε) έστειλε ένα κύμα χαμηλής συχνότητας 580 megahertz, το οποίο είναι σχεδόν 200 MHz χαμηλότερο από άλλα FRB, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram του καθηγητή του κέντρου Αστροφυσικής του Σμιθσόνιαν, Avi Loeb.
Το «αόρατο φως» του σύμπαντος στέλνει «αινιγματικούς παλμούς» από «μυστηριώδεις, υπερβολικά δυνατούς σπινθήρες ενέργειας» προς εμάς από το μακρινό διάστημα με τη μέθοδο των γρήγορων ριπών ραδιοσυχνοτήτων (FRB) και μπορεί να αποτελεί σήμα από εξωγήινη ζωή, σύμφωνα με το Live Science.
Τα FRB μπορεί να «διαρκέσουν λίγα μόνο χιλιοστά του δευτερολέπτου» και να διασχίσουν «δισεκατομμύρια έτη φωτός σε ολόκληρο το σύμπαν από άγνωστες προελεύσεις, για άγνωστους λόγους», όπως συνέβη στις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με την έκθεση.
Είναι πιθανό οι «εξωφρενικά ισχυρές» και οι λαμπρές αναλαμπές να έχουν μια «τεχνητή προέλευση», όπως είναι η εξωγήινη ζωή, αν δεν προέρχονται από εκρήξεις αστέρες, μαύρες τρύπες ή πάλσαρ», σύμφωνα με τον καθηγητή του κέντρου Αστροφυσικής του Σμιθσόνιαν, Avi Loeb.
«Οι γρήγορες ραδιοεκρήξεις είναι εξαιρετικά φωτεινές λόγω της μικρής διάρκειας και της προέλευσής τους από μεγάλες αποστάσεις και δεν έχουμε εντοπίσει στα σίγουρα μια πιθανή φυσική πηγή», δήλωσε ο Loeb στο Live Science.
Το FRB180725A (ονομαζόμενο έτσι από το έτος, τον μήνα και την ημέρα που ανιχνεύτηκε) έστειλε ένα κύμα χαμηλής συχνότητας 580 megahertz, το οποίο είναι σχεδόν 200 MHz χαμηλότερο από άλλα FRB, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram του αστρονόμου.
«Η έκρηξη αυτής της μυστηριώδους ενέργειας έσπειρε μια νέα σειρά ραδιοτηλεσκοπίων που βρίσκονται στα βουνά της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, καταγράφοντας μία από τις σπανιότερες ραδιοσυχνότητες που εντοπίστηκαν ποτέ», ανέφερε το Live Science.
«Αυτά τα γεγονότα έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και οι χρόνοι άφιξής τους δεν σχετίζονται με τις γνωστές επιτόπιες δραστηριότητες ή με άλλες γνωστές πηγές», δήλωσε ο Patrick Boyle, υπεύθυνος του έργου για το Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), το τηλεσκόπιο που εντόπισε το σήμα.