Σχεδόν όλοι έχουμε παρευρεθεί σε γάμο, που η νύφη…κόβει βόλτες γύρω από το ναό μέχρι να φύγει η νύφη του προηγούμενου γάμου… Η παράδοση θέλει η συνάντηση των δύο να φέρνει εξαιρετική κακοτυχία και στα δύο ζευγάρια.
Τι πρέπει να κάνουν οι δυο νύφες; Τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια όλα τα μυστήρια τελούνταν κοινά για όλους τούς πιστούς κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας. Έτσι μαζί τελούνταν τα βαπτίσματα, μαζί και οι γάμοι.
Η συνήθεια να μην συναντώνται δύο νύφες στον προαύλιο χώρο του ναού ή και μέσα σε αυτόν, εντάσσεται στις προλήψεις του λαού μας.
Με ποια λογική δυο αδέρφια δεν μπορούν να παντρευτούν μέσα στον ίδιο χρόνο;
Ή αδέρφια γεννημένα κατά τον ίδιο μήνα άλλου έτους, δεν «κάνει» να παρευρεθεί ο ένας στον γάμο του άλλου;
Με ποια λογική αυτοί που θα παραλάβουν τον κουμπάρο πρέπει να γυρίσουν από άλλο δρόμο για να μην χαλάσει» ο γάμος;
Με ποια λογική δεν κάνει το νιόπαντρο ζευγάρι να φυτέψει δέντρα κατά τον πρώτο χρόνο του γάμου τους; Γιατί η νύφη δεν πρέπει να σκουπίσει το σπίτι της την πρώτη εβδομάδα μετά τον γάμο της.
Γιατί λέμε ότι «χαλάει» το προξενιό αν μπούμε από μια είσοδο και βγούμε από μια άλλη;
Οι συνήθειες αυτές κάθε άλλο παρά σωστές είναι. Θα μπορούσαμε να πούμε δε ότι δείχνουν τη ρηχότητα, σε όσους πιστεύουν σ’ αυτές τις προλήψεις της πίστης..
Επιπροσθέτως, όταν οι πιστοί δεν έχουν πνευματική ζωή και φυσικά ούτε μυστηριακή ζωή, τότε εύκολα ασπάζονται πολλές δοξασίες και πέφτουν θύματα επιτηδείων «τσαρλατάνων» και αυτόκλητων σωτήρων και γίνονται βορά προβατόσχημων λύκων.
Η καλή γνώση περί της πίστεώς μας αποτελεί τη νοητή ασπίδα προφύλαξης της ζωής μας από τέτοιες άσχημες καταστάσεις, που μάλλον δεσμεύουν τον άνθρωπο και τον κάνουν πειθήνιο όργανο επιτηδείων μάγων, μαγισσών, μέντιουμ, χαρτοριχτρών και φλιτζανούδων.
Δεν υπάρχει λοιπόν απολύτως κανένα κακό σε αυτό, αντιθέτως μάλιστα.