Τι είναι το Εωθινό Ευαγγέλιο και πότε διαβάζεται;
Το εωθινό Ευαγγέλιο αναγιγνώσκεται μέσα στο Ιερό Βήμα, δεξιά της Αγίας Τράπεζας διότι συμβολίζει τον Πανάγιο Τάφο και ο ιερεύς τον Άγγελο που αναγγέλλει το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως «καθήμενος εν τοις δεξιοις».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το εωθινό Ευαγγέλιο έχει πάντα αναφορά στο γεγονός της Αναστάσεως.
Ο Ιερέας βρίσκεται στην θέση του Αγγέλου, αλλά μετά και κατά την ώρα που ψάλλεται ο 50ος ψαλμός (μόνο κατά τις Κυριακές και συγκεκριμένα όταν ο αριστερός ψάλτης φτάνει στο «ιδού γαρ αλήθειαν ηγάπησας») στέκεται στην μέση της εκκλησίας για να προσκυνήσουν οι πιστοί το Ευαγγέλιο.
Αυτή η στιγμή συμβολίζει την στιγμή που ο Χριστός παρουσιάστηκε στους μαθητές του. Η Διακήρυξη αυτή του Μυστηρίου της Θείας ενανθρωπήσεως και του Πάθους καθώς και του μεγάλου Θαύματος της Αναστάσεως αποτελεί τον Θεμέλιο Λίθο της Πίστεώς μας.
Υπάρχουν ένδεκα Εωθινά Ευαγγέλια. Το κάθε Εωθινό Ευαγγέλιο αποτελείται από αποσπάσματα των τεσσάρων Ευαγγελιστών. Τα εωθινά Ευαγγέλια παρουσιάζουν μερικά περιστατικά από το μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού.
Επίσης υπάρχουν τα «Εωθινά δοξαστικά», τα οποία ψάλλονται στο τέλος του όρθρου.
Όρθρος λέγεται η Ακολουθία που τελείται πριν τη Θεία Λειτουργία. Είναι δοξολογία στο Χριστό, που Εκείνος είναι το Φως του κόσμου και ο Ήλιος της Δικαιοσύνης και είναι επίσης παράκληση στον Κύριο του Σύμπαντος με την ανατολή της καινούργιας ημέρας.
Συγχρόνως είναι η καλύτερη ψυχική προετοιμασία για τη Θεία Λειτουργία (το Μυστήριο των Μυστηρίων) που θα επακολουθήσει.