Διαβουλεύσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου ΤΑΡ και IGB (ελληνοβουλγαρικό) καθώς και για το σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη, είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο Μπακού στο περιθώριο της τρίτης Διυπουργικής Συνάντησης του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς και αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, το διευθύνοντα σύμβουλο του TAP, Ίαν Μπράντσοου, τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Νικολάι Παβλόφ, καθώς και τους εκπροσώπους της BP, Γκόρντον Μπίρελ και Τζο Μέρφι.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, από τις συζητήσεις που έγιναν προέκυψαν τα εξής:
-Για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB) επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της ΕΕ να συνδράμει στην επιτάχυνση των τεχνικών διαδικασιών που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ, ώστε η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει το 2018. Ο κ. Σταθάκης και ο ομόλογος του κ. Παβλόφ συμφώνησαν στην ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του έργου. Ήδη, η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη δέσμευση των αναγκαίων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
-Για τον TAP διαπιστώθηκε η εντυπωσιακή πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην κατασκευή του αγωγού επί ελληνικού εδάφους. Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική διάνοιξης τριών νέων σημείων σύνδεσης του TAP στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην περιοχή. Επιβεβαιώθηκε, ακόμη, η προοπτική στενότερης συνεργασίας του ΔΕΣΦΑ με την ALBANGAS, σε θέματα τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης.
-Για το σταθμό ΥΦΑ, στην Αλεξανδρούπολη διαπιστώθηκε η ανάγκη ένταξης του έργου στο τρίτο πακέτο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI) και επισημάνθηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης των τεχνικοοικονομικών μελετών, με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των επενδυτών για την κατασκευή του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ