Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σκάλα Βραδέτου: Εντυπωσιάζει η κατασκευή που μοιάζει με έργο τέχνης

Και μάλλον είναι έργο τέχνης. Μια πέτρινη σκάλα που χρειάστηκε πολύ χρόνο για να γίνει και θες άλλο τόσο για να τη θαυμάσεις. Ο λόγος για την περίφημη και εντυπωσιακή σκάλα του Βραδέτου στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Ζαγόρι Ιωαννίνων.

Αποτελεί ένα από τα στολίδια της Ηπείρου και όχι άδικα. Μια πέτρινη σκάλα που όταν την κοιτάς από ψηλά μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Ένα έργο τέχνης που χρειάστηκε πολλή δουλειά και η τέχνη των Ηπειρωτών μαστόρων για να δημιουργηθεί.

Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου έχει τη δική της ιστορία αιώνων. Η καστασκευή της Σκάλας του Βραδέτου χρονολογείται περίπου το τον 18 αιώνα. Και μπορεί σήμερα να είναι διακοσμητική και να αποτελεί στολίδι της περιοχής, αλλά δεν είχε πάντα μόνο αυτή τη χρησιμότητα. Κάποτε η πέτρινη αυτή σκάλα ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλα αυτά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Σήμερα, ωστόσο, αποτελεί μία εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή και ένα προσκύνημα στην τοπική αρχιτεκτονική. Μια αρχιτεκτονική που είναι ιδιαίτερα γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στα πέρατα του κόσμου. Κι αυτό γιατί οι Ηπειρώτες μάστορες ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο για να χτίσουν γεφύρια και σπίτια με την τέχνη τους.

Τα χαρακτηριστικά της Σκάλας του Βραδέτου μαρτυρούν την τέχνη των μαστόρων της εποχής. Η Σκάλα του Βραδέτου χτίστηκε με ξερολιθιές (δηλαδή πέτρες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη). Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της σκάλας είναι ότι αποτελείται από 39 στροφές, έχει ανάπτυγμα 1500 μέτρα και διαθέτει 1100 σκαλοπάτια. Για να καταλάβει κανείς το άπλωμά της αρκεί να σκεφτεί ότι από την αρχή έως και το τέλος της καλύπτει μια υψομετρική διαφορά 250 μέτρων.

Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας ειδικά σε φυσικά τοπία με τέτοια ομορφιά, τότε πρέπει να κάνει τη διαδρομή της σκάλας από το Βραδέτο προς το Καπέσοβο. Η διάρκεια της διαδρομής είναι κάτι λιγότερο από μία ώρα.

Βραδέτο: Το γραφικό και πανέμορφο Ζαγοροχώρι

Εικονική περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του Μετσόβου

Το όμορφο χωριό Βραδέτο από το οποίο πήρε το όνομά της και η πέτρινη σκάλα είναι κτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Τύμφη. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι αποτελεί και είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγοριού. Το ψηλότερο σημείο του είναι η κεντρική πλατεία του η οποία φτάνει σε υψόμετρο τα 1.340 μέτρα. Βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο, ο οποίος έχει από τις τρεις πλευρές του το φαράγγι του Βίκου και πίσω του την πλαγιά της οροσειράς της Τύμφης. Η διασταύρωση μετά το χωριό Καπέσοβο οδηγεί σε αυτό μετά από διαδρομή 9 χιλιομέτρων και δεν υπάρχει άλλη οδική σύνδεση με τα υπόλοιπα χωριά εκτός από τον δρόμο αυτό, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Tags
Back to top button