Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα στην πολυτελή κατοικία του τελευταίου στο Μαρ- α-Λάγκο της Φλόριντα, μια συνάντηση που σηματοδοτεί την προσέγγιση μεταξύ των δύο δυνάμεων υπό τη σκιά της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.
Ο Σι θα γίνει συναντηθεί με τον Τραμπ στις 6 και 7 Απριλίου, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.
Μια τέτοια σύνοδος δεν φαινόταν πιθανή πριν μερικούς μήνες, μετά την προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είχε κατηγορήσει την Κίνα ότι «κλέβει» εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ και απείλησε να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.
Ο Κινέζος πρόεδρος θα είναι μόλις ο δεύτερος ξένος ηγέτης, που θα συναντηθεί με τον Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο, μετά τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με κινεζικές διπλωματικές πηγές, στόχος της συνάντησης των δύο ηγετών θα είναι περισσότερο να γνωριστούν παρά να λύσουν τα ευαίσθητα ζητήματα της περιοχής του Ειρηνικού.
«Ίσως θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι βάζουν στην άκρη το τσεκούρι του πολέμου», σημειώνει ο Ντάγκλας Παλ διευθυντής Ασίας στο ινστιτούτο Carnegie Endowment for International Peace.
Όμως μοιάζει σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν τα θέματα που προκαλούν τριβή.
Η συνάντηση «είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε θέματα τα οποία η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη θέσει σε προτεραιότητα: το εμπόριο, η Βόρεια Κορέα, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η Ταϊβάν», εκτιμά ο αναλυτής Χένρι Λεβίν του Albright Stonebridge Group.
Η Ουάσινγκτον θέλει το Πεκίνο να ασκήσει πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για να την πείσει να σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα. Όμως η Κίνα είναι εξοργισμένη από το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD που οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν στη Νότια Κορέα, ενώ οι δύο χώρες διαφωνούν και για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό της το Πεκίνο.
Παράλληλα η Κίνα είναι δυσαρεστημένη με κάποιες επιλογές προσώπων στο περιβάλλον του προέδρου Τραμπ, κυρίως για τον Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλο εμπορίου και συγγραφέα ενός βιβλίου που καταφέρεται εναντίον του Πεκίνου για τις πρακτικές του που πλήττουν τον ανταγωνισμό.