Πολλοί δε γνωρίζουν ότι ο Ιησούς αναγνωρίζεται από το Ισλάμ και έχει ιδιαίτερη θέση στο Κοράνι όπως και η μητέρα του, η Παναγία. Μάλιστα, ο Ιησούς αναφέρεται στο Κοράνι σε 93 στίχους.
Οι διαφορές με τον χριστιανισμό είναι μεγάλες και βασικές, καθώς το Ισλάμ δεν δέχεται ούτε ότι ήταν Υιός του Θεού, ούτε ότι αναστήθηκε.
Υπάρχουν όμως και κάποιες ομοιότητες.
Παρακάτω, παρατίθενται έξι στοιχεία σχετικά με τον Ιησού και τη μητέρα του σύμφωνα με τη μουσουλμανική πίστη:
1. Τόσο ο Ιησούς όσο και η Μαρία, η μητέρα του, καθώς και ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρονται στο Κοράνι.
2. Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Ιησούς (Ίσα, αποκαλείται στα αραβικά) ήταν ένας προφήτης του Θεού, γεννήθηκε από μια παρθένα (τη Μαρία) και θα επιστρέψει στη Γη πριν την Ημέρα της Κρίσεως για να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και να πατάξει τον Αντίχριστο.
3. Για την Παναγία (Μαριάμ στα αραβικά) αφιερώνεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο Κοράνι, το 19ο κεφάλαιο, που έχει και το όνομά της. Θεωρείται η πιο ενάρετη γυναίκα στο Ισλάμ και είναι η μοναδική γυναίκα στην οποία γίνεται αναφορά στο ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων.
4. Κάθε φορά που οι Μουσουλμάνοι εκφέρουν το όνομα του Ιησού, όπως άλλωστε κάνουν και για τον Μωάμεθ και τα υπόλοιπα ιερά ονόματα της θρησκείας τους, το συνοδεύουν με την εξής φράση: «Να είναι ευλογημένος».
5. Οι Μουσουλμάνοι δέχονται ότι ο Ιησούς πραγματοποίησε θαύματα. Στο Κοράνι ο Ιησούς εμφανίζεται να γιατρεύει τυφλούς, λεπρούς, να ανασταίνει νεκρούς ακόμη και να δίνει ζωή σε πουλιά που ήταν φτιαγμένα από πηλό.
6. Το πρώτο θαύμα του Ιησού συμβαίνει με τη γέννησή του καθώς μίλησε ως νεογέννητο βρέφος και διακήρυξε πως είναι προφήτης του Θεού: «Και να διηγηθείς στο Βιβλίο (το Κοράνιο) (την ιστορία) της Μαριάμ, όταν αποσυρθεί από την οικογένειά της σε ένα τόπο στα Ανατολικά. Είχε τοποθετήσει ένα προπέτασμα (για να προφυλάξει τον εαυτό της) από αυτούς. Τότε στείλαμε σε αυτήν το πνεύμα μας (έναν άγγελο) που παρουσιάστηκε μπροστά της σαν ένα τέλειο ανθρώπινο πλάσμα. Μαριάμ 19:16-17 ».