«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε λακωνικά η πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα κυρία Κέιτ Σμιθ την διαπραγμάτευση για την μελλοντική (ή τις μελλοντικές) συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μόλις ξεκινά.
Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, η κυρία Σμιθ υπογράμμισε πως μετά την παράδοση του επίσημου αιτήματος εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε, η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος έχει δύο βασικές προτεραιότητες.
«Η επιστολή της κυρίας Μέι στέλνει δυο βασικά μηνύματα. Πρώτον ότι η αποχώρησή μας δεν αποτελεί το τέλος της σχέσης μας, αλλά την αρχή μιας βαθιάς, νέας εταιρικής σχέσης. Και αυτό είναι κάτι που αναφέρεται τουλάχιστον έξι φορές στην επιστολή προς τον πρόεδρο Τουσκ» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Σμιθ.
Η πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει μέχρι το 2019, όταν και η χώρα θα πάψει να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο παράλληλες συμφωνίες, τόσο για τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση, όσο και για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Βασική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών. Ελπίζουμε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να έχουν την ίδια προσέγγιση» υπογράμμισε η κυρία Σμιθ, αναφερόμενη στο ζήτημα των περίπου 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία και περίπου 1,5 εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζουν σε κράτη μέλη της Ε.Ε.
Τι θα γίνει με τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία
Σύμφωνα με την Κέιτ Σμιθ, η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί μια ευημερούσα και ασφαλή Ε.Ε. και για αυτό θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. «Μετά την έξοδό μας θα υπάρξει σίγουρα ένα νέο σύστημα αναφορικά με την μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εμείς θα καλωσορίζουμε πάντα τους ταλαντούχους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».
Η κυρία Σμιθ επανέλαβε την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτύχει μια συν μια συμφωνίες εντός χρονικού διαστήματος δύο ετών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ένωση, αλλά και την σχέση μετά το «διαζύγιο» και ιδίως τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Η Βρετανίδα πρεσβευτής υπογράμμισε την «απειλή» της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν αυτές οι δύο παράλληλες συμφωνίες, τότε η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι μια διαδικασία που δεν θα συμφέρει καμία πλευρά.