Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποιος είναι ο Καΐς Σαγιέντ της Τυνησίας που τρέχει να τον συναντήσει ο Ερντογάν

Ποιος είναι ο Καΐς Σαγιέντ (Kais Saied), ο νέος πρόεδρος της Τυνησίας από φέτος τον Οκτώβριο, που εκτάκτως έσπευσε να τον συναντήσει ανήμερα Χριστουγέννων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;


Ο 61χρονος Καΐς Σαγιέντ είναι πρώην πανεπιστημιακός καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας και συνταξιοδοτήθηκε το 2018.

Στη χώρα του τον φωνάζουν «Ρόμποκοπ» και το τεράστιο ποσοστό που πήρε στις εκλογές (72,71%) οφείλεται στην ελπίδα του λαού της Τυνησίας ότι «θα δώσει τέλος στη διαφθορά και θα είναι ένας δίκαιος πρόεδρος».

Υποστηρίχτηκε από ισλαμιστές και αριστερούς
Ο ίδιος προτιμά να μιλά στα κοινά αραβικά και όχι στα τυνησιακά.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι απολύτως αμοιβαία κατανοητά τα κοινά αραβικά με τα τυνησιακά.


Οι αποκλίσεις είναι μεγαλύτερες από ότι μια κοινής γλώσσας μια διάλεκτό της, πλησιάζουν να είναι σχεδόν διαφορετικές γλώσσες.

Που «κολλάει» ο Ερντογάν να συναντηθεί με έναν τόσο μορφωμένο και -όπως υποστηρίζουν οι Τυνήσιοι- δίκαιο άνθρωπο;

Ίσως ότι ως ανεξάρτητος υποψήφιος υποστηρίχτηκε τόσο από τους ισλαμιστές όσο και τους αριστερούς.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Σαγιέντ δηλώνει ότι δεν είναι ισλαμιστής. Αυτό βεβαίως μένει να αποδειχτεί.

Ο Ερντογάν πάντως «κολλάει» στους ισλαμιστές, ως στελεχάρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είναι, η οποία οργάνωση στην Τυνησία έχει ισχυρή παρουσία.

Μην ξεχνάμε ότι η Τυνησία υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη εξαγωγή, χιλιάδων, εθελοντών τζιχαντιστών στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.

Πολιτικές θέσεις
Ο Σαγιέντ προεκλογικά τάχθηκε υπέρ της θανατικής ποινής, μίλησε ενάντια στη δημόσια εκδήλωση της ομοφυλοφιλίας, υποσχέθηκε να «κυνηγήσει» τις ΜΚΟ.

Παρότι η σύζυγός του είναι χειραφετημένη και μορφωμένη, είναι δικαστής, ο ίδιος όταν αναφέρεται στις γυναίκες των άλλων δεν είναι και τόσο υπέρ της ισότητας.

Θα τις ήθελε δηλαδή τις γυναίκες έστω λίγο παρακάτω, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Ωστόσο, υποστηρίζει θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και τάσσεται υπέρ ενός αποκεντρωμένου κράτους.

Τάσσεται επίσης κατά της εξομάλυνσης των σχέσεων της Τυνησίας με το Ισραήλ.

Είναι της άποψης ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με όλο τον μουσουλμανικό κόσμο (όχι μόνο τον αραβικό) και υποστηρίζει ότι όποιος μουσουλμάνος ηγέτης εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους Σιωνιστές πρέπει να δικαστεί για προδοσία.

Ωστόσο, σπεύδει να δηλώσει ότι η χώρα του δεν έχει έχει πρόβλημα με τους Εβραίους και ότι οι Τυνήσιοι -συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του- προστάτεψαν Εβραίους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Εβραίοι της Τυνησίας
Στην Τυνησία -να σημειωθεί- υπάρχει εβραϊκή παρουσία, ιδίως στην Τζέρμπα, στη νήσο των Λωτοφάγων όπου υφίσταται και μια από τις διασημότερες εβραϊκές συναγωγές.

Οι Εβραίοι της χώρας σήμερα υπολογίζονται σε 1.100 άνθρωποι, το 1948 όμως, μετά τον πόλεμο, αριθμούσαν 105.000.

Η πλειονότητα των Εβραίων της Τυνησίας μετανάστευσε στο Ισραήλ και υιοθέτησαν αμέσως την εβραϊκή γλώσσα.

Ένα μικρό τους μέρος που πήγε στη Γαλλία μιλά τα γαλλικά.

Οι Εβραίοι της Τυνησίας έχουν δημιουργήσει δική τους αραβική διάλεκτο, ιδιαίτερη, που ομιλείται πλέον από ελάχιστους ανθρώπους σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες.

Tags
Back to top button