Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Ποια είναι τα κειμήλια της Νοτρ Νταμ που έσωσαν με αυτοθυσία πυροσβέστες και αστυνομικοί (βίντεο, φωτό)

Τον απολογισμό της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων προσπαθούν να καταγράψουν οι Γάλλοι, την επόμενη ημέρα της μεγάλης φωτιάς.

Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να εκτιμηθεί η όποια ζημιά έχουν υποστεί και να αποκατασταθούν στο έπακρο.

Πρόκειται για τα έργα που είχαν ήδη μεταφερθεί στο δημαρχείο, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV. Όπως επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γκαλέτ, διοικητής της Πυροσβεστικής, τα έργα αυτά θα μεταφερθούν στο Λούβρο μέχρι αύριο. 

Νωρίτερα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μέσω Twitter, είχε ευχαριστήσει όσους ανταποκρίθηκαν και σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με κίνδυνο της ζωής τους, προστάτεψαν τα αναντικατάστατα αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού - μεταξύ αυτών και το «Ακάνθινο στεφάνι» που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού όσο βρισκόταν στον σταυρό. 

«Το "Ακάνθινο Στεφάνι", ο χιτώνας του Σεντ Λουί και άλλα μεγαλειώδη έργα τέχνης βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος», έγραψε η Ινταλγκό. 

Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας.

Μεταξύ των σπουδαίων έργων τέχνης που βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων ήταν και τα τρία γυάλινα παράθυρα, στην δυτική, βόρεια και νότια όψη του καθρεδικού.

Παράλληλα, το Μεγάλο Όργανο της Παναγίας των Παρισίων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είχε αποκατασταθεί μόλις στην αρχή της δεκαετίας του 1990, θεωρείται το πιο διάσημο στον κόσμο με πέντε σειρές πλήκτρων.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά - Οι εργασίες συντήρησης

H φωτιά πιθανόν ξεκίνησε από την πλευρά του καθεδρικού ναού όπου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης. 

Το ιστορικό κτίριο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εργασίες στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος δέχεται ετησίως 13 εκατομμύρια επισκέπτες, ξεκίνησαν σχεδόν πριν από ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2018. 

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», oι εργασίες αυτές θα διαρκούσαν έως και 20 χρόνια. Πρώτος στόχος ήταν η αποκατάσταση του κωδωνοστασίου που κατέρρευσε χθες. Μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου οι εργάτες τοποθέτησαν 500 χιλιάδες χαλυβδοσωλήνες για την κατασκευή σκαλωσιάς 500 τόνων σε ύψος περίπου 100 μέτρων.

Επιπλέον, επρόκειτο μεταξύ άλλων, να καθαριστεί το κτίριο, που είχε γίνει μαύρο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε ένα βασικό στάδιο των εργασιών: 16 αγάλματα που κοσμούσαν την Παναγία των Παρισίων μεταφέρθηκαν με γερανό 100 μέτρων στο Marsac-sur-l'Isle για την αποκατάστασή τους σε εργαστήρια. 

«Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς έχει αποσοβηθεί, το ζήτημα είναι δομικό: να δούμε πώς θα αντισταθεί το κτίριο στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά της νύκτας», επεσήμανε ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές  λίγο πριν τις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας).

«Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) μια συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτιρίων στη Γαλλία για να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε αν η δομή είναι σταθερή και αν οι πυροσβέστες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό για να συνεχίσουν το έργο τους», κατέληξε ο Νουνές.

«Μια τόσο μεγάλη φωτιά έχει επιπτώσεις στις δομές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι σταθερές ώστε να επιτρέψουμε στους άνδρες μας να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Το έκαναν στη διάρκεια αυτής της νύκτας με πολλή γενναιότητα στα κωδωνοστάσια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από το εσωτερικό και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους», εξήγησε ο ίδιος.

«Χωρίς την επέμβασή τους (των πυροσβεστών), η οποία έγινε με κίνδυνο τη ζωή τους, είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταρρεύσει», τόνισε ο Νουνές.

 

Tags
Back to top button