Περισσότεροι από 100.000 αλλοδαποί φοιτητές προερχόμενοι από 119 χώρες σπουδάζουν κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά σε τουρκικά Πανεπιστήμια. Ιδρύματα με ιστορία αιώνων, αλλά και νέα, προσπαθούν να γίνουν ανταγωνιστικά ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, προσφέροντας προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αλλά και αναζητώντας ακαδημαϊκές και ερευνητικές συνεργασίες σε όλον τον κόσμο.
«Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης, που σήμερα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διπλωματίας των κοινωνιών. Θέλουμε να επενδύσουμε στους νέους μας, προσφέροντας έτσι μεγάλη υπηρεσία για το μέλλον των σχέσεών μας», δήλωσε ο γενικός πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, σε εκδήλωση για την παρουσίαση 5 τουρκικών πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Οκάν παρατήρησε πως στην Ελλάδα υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, το οποίο απέδωσε στον διπλασιασμό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και την αύξηση του αφίξεων τουριστών εκατέρωθεν.
«Θέλουμε συνεργασία στην έρευνα, επιδιώκουμε ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών, θέλουμε ανοίγματα στα Βαλκάνια, αυτές είναι οι προτεραιότητές μας», ανέφερε ο πρύτανης του ?anakkale Onsekiz Mart University καθ. Γιουτσέλ Ατσέρ.
«Όσο πλησιάζουμε βλέπουμε πόσο πολύ μοιάζουμε», παρατήρησε με τη σειρά του ο καθ. Ερχάν Ταμπάκογλου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ανδριανούπολης, όπου διδάσκεται και η ελληνική γλώσσα. «Έχουμε αντίληψη ανταγωνιστικότητας και στις πρωτοποριακές εργασίες φοιτητών δίνουμε μεγάλη υποστήριξη», είπε ο πρύτανης του Nam?k Kemal University καθ. Οσμάν Σίμτσεκ, ενώ ο πρύτανης του K?rklareli University καθ. Μπουλέντ Σενγκορούρ, ανέπτυξε το σχέδιο δημιουργίας μίας φοιτητούπολης, στην οποία το 10% θα είναι αλλοδαποί φοιτητές.
«Σε όλους τους ξένους φοιτητές μας θέλουμε να προσφέρουμε το καλύτερο, δουλεύουμε για να δημιουργούμε υπεραξία», σημείωσε ο καθ. Μαχμούτ Ακ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης , του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Τουρκίας, το οποίο σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Ακ, έχει 250.000 φοιτητές (7600 των οποίων αλλοδαποί) και απασχολεί 18.000 εργαζόμενους.
Το πρωί οι πρυτάνεις των Τουρκικών πανεπιστημίων συναντήθηκαν με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και με τις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ