Εντυπωσιακό ήταν για μία ακόμη χρονιά το μοναδικό πασχαλινό έθιμο της Κέρκυρας, οι μπότηδες.
Μετά την πρώτη Ανάσταση, οι Κερκυραίοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους, στην πλατεία Σπιανάδα και πέταξαν χιλιάδες κανάτια, με κόκκινες κορδέλες, πολλά από αυτά γεμισμένα με νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Ταυτόχρονα, οι φιλαρμονικές δημιούργησαν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα.
Πρόκειται για ένα έθιμο που κρατά από την Ενετοκρατία όταν οι Κερκυραίοι, λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων αργά το βράδυ, γιόρταζαν το Πάσχα την Ημέρα. Με το σπάσιμο των μπότηδων φεύγουν τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, σύμφωνα με το έθιμο. Παράλληλα, όσοι το παρακολουθούν από κοντά, σπεύδουν να μαζέψουν κομμάτια από τα σπασμένα κανάτια, τα οποία φυλάνε στο εικονοστάσι του σπιτιού καθώς σύμφωνα με τους Κερκυραίους φέρνουν τύχη και ευημερία.
Νωρίτερα, είχε γίνει και η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, η μοναδική που γίνεται το Μ. Σάββατο. Το έθιμο κρατά από το 1574 όταν οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο. Από τότε οι Κερκυραίοι βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το σεπτό σκήνωμά του- που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο Άγιος έχει θέση χοροστατούντος επισκόπου και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος.