Η πόλη Αβντιίβκα, που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, παρέμενε σήμερα στο επίκεντρο της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των Ουκρανών στρατιωτών.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ανησυχίες για την τύχη των 20.000 κατοίκων της που βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.
Νέες μάχες προκάλεσαν τον θάνατο δύο αμάχων κοντά στο Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών, και τη Μακείεβκα, μια μικρή γειτονική πόλη, σύμφωνα με τους αυτονομιστές. Οι μάχες των τελευταίων ημερών είναι οι πιο αιματηρές μετά την κήρυξη εκεχειρίας στα τέλη Δεκεμβρίου.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο στρατιωτών του.
Συνολικά 16 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την αναζωπύρωση της έντασης την Κυριακή σε αυτή την περιοχή του μετώπου.
Οι κάτοικοι της βιομηχανικής αυτής πόλης, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Ντονέτσκ, εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό και αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε τρεχούμενο νερό, αλλά και στη θέρμανση την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν στο μείον 12.
«Ήταν μια δύσκολη νύκτα, τα παιδιά ξύπνησαν από τα πυρά», δήλωσε η Λαρίσα Μιχαΐλοβνα, μια γυναίκα που αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αβντιίβκα μαζί με τις δύο εγγονές της.
Περισσότεροι από 70 κάτοικοι της πόλης έχουν επίσης εγκαταλείψει τις εστίες τους αν και ο ουκρανικός στρατός δεν έχει ανακοινώσει την εκκένωση της Αβντιίβκα.
Ο στρατός που ελέγχει την πόλη έστησε στο δημοτικό στάδιο έξι μεγάλες σκηνές όπου γεννήτριες επέτρεπαν στους κατοίκους να ζεσταθούν, να πιουν ζεστό τσάι, αλλά και να φορτίσουν τα κινητά τους.
Εκτός από τους 16 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή, οι μάχες έχουν προκαλέσει τις τελευταίες 24 ώρες και τον τραυματισμό περίπου τριάντα.
Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων έχει προκαλέσει την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.
Χθες Τρίτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατήγγειλε την κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας που ετέθη σε ισχύ με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και ζήτησε να γίνει σεβαστή αμέσως η εκεχειρία. Στη διάρκεια μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης, το Συμβούλιο ψήφισε ένα κείμενο, το οποίο συντάχθηκε από το Κίεβο, με το οποίο ζητεί «την άμεση επιστροφή του καθεστώτος της εκεχειρίας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Φεβρουάριο, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «θα συνεχίσω να επωφελούμαι από όλες τις ευκαιρίες για να υπερασπιστώ την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επίθεση».
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση, ενώ σήμερα ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία δείχνει ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα και πάλι ο διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
«Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κλιμάκωση στο μέτωπο, ίσως είναι απλώς ένας ακόμη λόγος για την άμεση επανέναρξη του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ», είπε ο Πεσκόφ.